Цветковић осумњичен за лажно пријављивање отмице

Материјални докази и чињенице, утврђене током предистражног поступка у вези са случајем пријављеног нестанка новинара из Беле Цркве Стефана Цветковића, представљају основану сумњу да је Цветковић починио кривично дело лажно пријављивање, саопштено је из Тужилаштва.

Надлежно јавно тужилаштво ће против Стефана Цветковића предузети законом предвиђене радње ради утврђивања могућег постојања кривичног дела и кривичне одговорности, саопштили су Основно јавно тужилаштво у Вршцу и Више јавно тужилаштво у Панчеву.

Након тога ће се, како пише, донети одлуку о даљем току кривичног поступка.

У саопштењу се наводи да, након анализе података и доказа у предмету такозваног "нестанка" Цветковић, није утврђено да је дошло до извршења кривичног дела лишење слободе или отмица, или било ког другог кривичног дела у коме се Цветковић јавља као оштећени.

"Наиме, утврђени материјални докази и изјаве сведока, укључујући и изјаву самог Цветковић Стефана, не потврђују кључне наводе његове изјаве дате надлежним полицијским службеницима, а у којој тврди и тиме пријављује извршење неког од наведених кривичних дела на његову штету", пише у саопштењу које потписују основни јавни тужилац Тихомир Кнежевић и виши јавни тужилац Небојша Живковић.

Напротив, додаје се, на сату, за који новинар каже да му је Н. Н. лице стргло са леве руке, није пронађен ДНК профил евентуалног починиоца кривичног дела. Такође, ни анализом 21 бриса у аутомобилу који је Цветковић возио није пронађен ДНК Н. Н. лица, већ само ДНК профили самог Цветковића, његовог оца и мајке.

Тужилаштво наводи и да је, прегледом видео-надзора са свих камера на бензинској пумпи 'Лукоил', утврђено да Цветковић није прошао кроз зону пумпе, а да је прегледом камера на вили "Лукс" примећено возило које по свим карактеристикама одговара возилу Цветковића.

Није уочено ниједно друго возило које се кретало у истом правцу непосредно иза његовог возила, за које је Цветковић навео да га је пратило, пише у саопштењу.

Додаје се и да је листингом за три приватна броја мобилног телефона Цветковића утврђено да је у комуницирао са својом мајком Драгицом, у времену када је, према његовим наводима, био отет.

Јавност ће, како се наводи, о овом предмету бити обавештена у складу са развојем кривичног поступка и законским могућностима.

У саопштењу се истиче да су од 14. до 15. јуна, када је на територији општине Бела Црква уочено напуштено возило новинара Цветковића – надлежни органи предузели хитне и опсежне радње на утврђивању околности и чињеница које се односе на кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности.

При томе су се, како пише, имале у виду раније пријављене претње по безбедност, као и Споразум о мерама за унапређење безбедности новинара.

БИРН је претходно јавио да је Полицијска управа Панчево поднела Основном јавном тужилаштву у Вршцу кривичну пријаву којом се Цветковић терети да је пријавио да је над њим учињено кривично дело противправно лишавање слободе, иако је знао да то није тачно, пренео је Фонет.

Независно удружење новинара Србије саопштило је јуче да ће Цветковић, којег је полиција у петак пронашла у рејону Беле Цркве, данас одржати конференцију за новинаре у Београду.

број коментара 15 пошаљи коментар
(уторак, 19. јун 2018, 23:15)
anonymousNelogicno [нерегистровани]

Zbog ovakvih novinara

ta profesija se sve vise degradira. Zanima me samo ako je zaista otet zasto je tako brzo pusten?. Zasto otmicari nisu postavili nikakve uslove za njegovo pustanje ako je zaista bio otet? I, zasto je uopste otet? Mnogo pitanja a nigde odgovora Cvetkovicu.

(уторак, 19. јун 2018, 14:51)
Natasa [нерегистровани]

desavanja

Razotkriveni su pokusaji opozicije da ocrni vlast preko ovog slucaja.....sramota!

(уторак, 19. јун 2018, 14:31)
anonymous [нерегистровани]

mala

A sta je mislio da se nece saznati?

(уторак, 19. јун 2018, 14:16)
filip [нерегистровани]

čudni ljudi

Zaista čudnih ljudi ima

(уторак, 19. јун 2018, 13:38)
anonymous [нерегистровани]

Otmica

Prvo pustili buvu za dva tehnicka i dok je ovaj napacen narod to gledao sta ce se desiti iza ledja nam uvukose poskupljenje goriva onako neprimetno dinar po dinar..sad se uhvatili za ovog coveka a problem sa gorivom se ne resava..i odgovor na pojedina pitanja:vucic kao predsednik jeste izasao prvi na tv ali razlog tome je sto su njega prvo i okrivili pojedini novinari za njegovo takozvanu otmicu i tu nema dileme a mozda su bas neki i hteli da naprave pometnju u drzavi ko zna..ali isto tako stojim iza toga da je narodu stvarno prekipelo vise,akcize kao uveli zuti beli neznam ni sam ko je pa sto ih predsednice ti ne skines malo a ne samo da prebacujete loptu sa jednog na drugog..i seselj nam uvede porez na luksuz i automobile preko 2000 kubika pa niko se neseti da to skine

(уторак, 19. јун 2018, 12:58)
anonymous [нерегистровани]

Nelogičnosti u priči

Puno je nelogičnosti u priči koju sada nudi tužilaštvo, ali pre svega u onoj koju je ovih dana nudila vlast. Em što nije nadležna da deli detalje istrage, em što je stalno bilo reči o detaljima i njegovoj ličnosti van konteksta istrage, na trenutke mi je čak delovalo kao da znaju sve o slučaju od početka i bez istrage.
No najveća nelogičnost mi je koje je motive za ovo mogao imati novinar čiji su nestanak stalno komentarisali i žalili njegovi sugrađani/ke iz Bele Crkve opisujući ga kao osobu sa puno sluha za njihove probleme, hrabrosti da govori u njihovo ime i čoveka posvećenog svom poslu. Zašto bi mu ovako nešto pored svega toga ikada bilo potrebno?

(уторак, 19. јун 2018, 12:38)
Maja [нерегистровани]

julijairomeo@gmail.com

U komenatrima građana ovaj čovek nije baš pohvaljen kao čovek generalno. Zašto onda da nas čudi bilo šta. Krivica ovog tipa je za strašnu osudu!

(уторак, 19. јун 2018, 12:33)
Komšija [нерегистровани]

Hahahah

Farsa se nastavlja, skretanje očiju javnosti. Šta ćemo sa cenom goriva?

(уторак, 19. јун 2018, 11:59)
anonymous [нерегистровани]

Naravno,

pisem ovde po ne znam koji put da je sve namestaljka sa njegove strane, i svako ko ga zna nije ni pomslio da je stvarno nestao, ovaj covek zivi od toga....ali naravno, ni jedan moj komentar nije objavljen...

(уторак, 19. јун 2018, 11:57)
anonymous [нерегистровани]

I dalje mi nije jasno..

..zasto je Predsednik drzave odrzao pompeznu konferenciju za stampu povodom ovog bizarnog slucaja, ipak je on Predsednik drzave a ne ne znam ko?!