Клинички центар добио једну од најмодернијих лабораторија

Клинички центар Србије добио је нову централну лабораторију у оквиру Центра за медицинску биохемију који је посетила премијерка Ана Брнабић и поручила да је Србија добила једну од пет најмодернијих лабораторија у свету.

Премијерка Ана Брнабић је истакла да влада никад више није улагала у здравствене установе, али да онда када се то ради са партнерима као што је америчка компанија "Абот" која је уложила у нови центар и лабораторију, то иде много боље и брже.

Поручила је и да влада има визију за реформу здравственог система која је једна од најзахтевнијих, а на коју се чекало више од 30 година.

"Радимо на три основна правца мењања здравственог система, што је важно и за грађане и за све запослене. Најпре, то је изградња нове и реконстрисање постојеће инфраструктуре која је застарела, побољшања услова рада у здравственом систему и услова за лецење грађана који су данас другачији, као и повећање плата и запошљавање новог и додатног кадра".

Брнабићева је указала да су, и поред забране запошљавања у јавном сектору, запошљаване медицинске сестре и доктори, као и да је смањена администрација.

Похвалила је иницијативу Министарства здравља захваљујући којој је 100 најбољих дипломаца медицинских факултета у Србији добило специјализацију и посао, поручивши да се та визија добро имплементирала у пракси.

"Када се следећи пут видимо, да започено и реконструкцију целог Клиничког центра", поручила је премијерка.

Ашанин: Лабораторија "какве нема од Балтика па до Израела"  

Нову лабораторију посетио је и министар здравља Златибор Лончар, који је посебно захвалио компанији америчкој "Абот", која је уложила милион и по евра у њену опрему.

Он је објаснио да постоје само четири лабораторије на таквом нивоу, и то у Немачкој, Енглеској, Белгији и Израелу.

"Лабораторија ће значити Клиничком центру и грађанима Србије, помоћи ће да запослени раде у условима који су доведени до савршенства", поручио је Лончар.

Оно што је, према његовим речима, посебно важно јесте што све мање лабораторије при другим установама неће више морати да постоје.

"Имаћете ову, централну лабораторију која ће радити 24 часа и опслуживаће цео Клинички центар", објаснио је министар.

"Ово је нова димензија лабораторије, а сви знамо колико је важно да се анализе крви ураде на време", додао је Лончар.

Вршилац дужности директора КЦ Милика Ашанин поручио је да је та установа добила референтну лабораторију "какве нема од Балтика па до Израела".

Указао је на могућности нове лабораторије, а посебно могућност да се обради 1.500 епрувета у једном сату, а тиме уради 5.000 анализа.

Лабораторија која је радила 30 година, рекао је Ашанин, била је дотрајала, посебно њена опрема.

Клинички центар је, заједно са премијерком и министром, посетио и амбасадор САД у Београду Кајл Скот, а Брнабићева му је захвалила на показаном пријатељству.

У КЦС, највећој здравственој установи Србије, лече се грађани из целе земље али и региона.

број коментара 0 пошаљи коментар