Забелеле се улице у Ужицу, град и олујни ветар у Прибоју и Аранђеловцу

Ужички крај је иза поднева захватило невреме праћено градом, због којег су се забелеле улице. Пљускови, грмљавина, град и олујни ветар у Прибоју, Аранђеловцу, Тополи. Штета од невремена тек ће бити процењена наредних дана. Стручњаци кажу да су посебно страдале пољопривредне културе чија је берба у току, попут малине.

23.40 – У поплављеној гаражи зграде у Југ Богдановој улици у Пожаревцу ватрогасци су пронашли тело мушкарца. Претпоставља се да се он удавио.

23.00 – Проглашена ванредна ситуација на делу територије општине Аранђеловац – месним заједницама Врбица, Бања, Брезовац, Горња Трешњевица и Копљари. Штета је настала на пољопривредним земљишту и на око 20 објеката, јавља дописник РТС-а.

19.30 – У току вечери очекује се слабљење падавина, после поноћи тек понегде киша и пљускови с грмљавином.

17.45 – Јака киша и у Браничевском округу. Поплављена су поједина сеоска домаћинства и локални путеви у петровачком крају. У дописништву РТС-а у Пожаревцу срушио се плафон.

17.40 – Излила се река Кубршница и поплавила саобраћајнице, домаћинства и привредне објекте у Аранђеловцу. Страдало је и воће у готово свим селима тополске општине.  

16.05 – У Аранђеловцу и околини дува олујни ветар праћен градом, јавио је дописник РТС-а.

15.30  РХМЗ издао хитно упозорење на пљускове, град и олујни ветар у Србији.

14.15 – Јако невреме погодило Ужице и Прибој, јавља дописник РТС-а.

Градоносни облак захватио је данас део Западне Србије и Шумадије. Град и јака киша падали су у ужичком, прибојском крају, Горњем Милановцу, Тополи, Аранђеловцу.

У Прибоју је град величине кликера падао дуже од пола сата, а у Ужицу су се за двадесетак минута забелеле улице.

Потекле су праве реке од града и кише – с ужичких брда све се сјурило у центар града. Чим је киша стала почело је рашчишћавање, посла има и за ватрогасце јер је вода продрла у приземља и подруме фирми и локала. 

Још се не зна да ли је и колико невреме оштетило пољопривредне културе, посебно малину, чија је берба тек почела.

Са запада Србије, олујни облак стигао је и у Горњи Милановац и Шумадију.

Олујно невреме праћено кишом, градом и јаким ветром око 15.30 захватило је Аранђеловац. Излила се река Кубршница и поплавила саобраћајнице, домаћинства, привредне објекте у том граду.

Страдало је и воће у готово свим селима тополске општине. Шест и по хиљада хектара под најквалитетнијим воћем, од којег су вишње, брескве стигле на брање, потпуно је уништено.

Оштећени су и локални макадамски путеви и у више стотина домаћинстава у селима Белосавци и Крчевац оштећени су кровови, страдали су аутомобили.

Пет екипа је на терену и процењује штету, рекао је за РТС Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола и додао да је заказана и седница Штаба за ванредне ситуације на којој ће бити предложено увођење ванредне ситуације у општини Топола.

Јака киша је пала и у Браничевском округу. Поплављена су поједина сеоска домаћинства и локални путеви у петровачком крају. Улице у нижим деловима Пожаревца такође нису могле да приме велику количину воде.

У дописништву РТС-а у Пожаревцу срушио се плафон, али нико није повређен, а опрема је на време заштићена од воде која је поплавила студио. 

Невреме праћено олујним ветром, јаком кишом и градом захватило је око 14 часова села Прањани, Теочин и део Коштунића у општини Горњи Милановац. Причињене су штете у воћњацима и на усевима највише у делу села Прањани.

Штете има и на локалним макадамским путевима.

Киша праћена грмљавином падала је и у Београду, у подавалским насељима.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 13. јун 2018, 23:34) - anonymous [нерегистровани]

U Pancevu je pre 2 godine bio tornado i grad velicine teniske loptice.

Svima koji nisu imali nadstresnicu iznad auta razbijena su stakla. Meni je razbijen crep i lesonit na supama.

(среда, 13. јун 2018, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

zastita

Mogu da se stave protivgradne mreze,stim sto nisu jeftine 25% ukupne zarade od malina ode na mrezu,al kad pokosi grad izgube 100% i sledece godine je rod 50% slabiji,sad sto svi misle nece njih grad pa ne stave,to je drugo

(среда, 13. јун 2018, 18:37) - anonymous [нерегистровани]

i juznu srbiju isto zahvatilo

I Aleksinac i njegovu okolinu isto zahvatilo nevreme praceno gradom, Aleksinac je bez struje skoro vise od dva sata

(среда, 13. јун 2018, 17:55) - Rade [нерегистровани]

Protivgradna zaštita

Selo Dražinovići,opština Požega,pretrpelo je totalnu štetu izazvanu gradom.

(среда, 13. јун 2018, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Prijedor

U Prijedoru se oko 15 sati dan pretovrio u noć, upalila se ulična rasvjeta, lilo je slično kao sa ovog snimka u Aranđelovcu, ali nije bilo leda, bar u gradu.Trenutna temperatura je 15 C.Sad se može reći da smo prodisali.

(среда, 13. јун 2018, 16:49) - Dragacevac [нерегистровани]

@Boban

A kako bi protiv prirode,koju bi ti to zastitu primenio,da pokrijemo sve protiv- grdnom mrezom,pa da se provlacimo izmedju stubova,jel to nacin?

(среда, 13. јун 2018, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

@ Budimo realni

Ako su stradale šoferšajmne, kako ti napisa, onda je tek stradao lim koji je mnoogo tanji, tako da su ta auta totalno uništena. 

(среда, 13. јун 2018, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

Grad

Sad vise ni cena malina nije bitna

(среда, 13. јун 2018, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Ja jes

Sto jes jes Sila je sila Priroda je isto sila

(среда, 13. јун 2018, 15:59) - Ja i niko drugi [нерегистровани]

Budi realan

Molio bih ljude da nekomentarišu nešto sto neznaju..
Pa u Nemackoj su znali 5 dana ranije da ce biti grad pa nisu spasili čák ni parking velikog proizvodjaça od 2000 auta kojima su stradale šoferšajmne,2000 prednjih stakala.Pa sto oni nespasiše???