Сви коментари на предложене уставне амандмане на сајту Министарства правде

Министарству правде пристигла су у писаној форми 34 коментара на Радни текст амандмана на Устав које су му упутиле организације цивилног друштва, струковних удружења, судова, професора, адвоката, као и грађана.

Коментари су у целости објављени на сајту министарства, а како је најављено, биће узети у обзир приликом израде Нацрта амандмана на Устав који ће бити послат Венецијанској комисији на мишљење.

Међу заинтересованима који су дали своје коментаре су Адвокатска комора Србије, адвокати Срђан Сикимић и Мирјана Јовановић Томић, Академска мрежа за владавину права РОЛАН, Алумни клуб Правосудне академије, Асоцијација правосудних саветника, Бошњачко национално вијеће, Високи савет судства и Државно веће тужилаца.

Ту су и коментари Врховног касационог суда, директора Правосудне академије Ненад Вујића, Друштва судија Србије, удружење "EcoFire", Комитет правника за људска права (ЈУКОМ), грађана Милоја Ранковића, Велизара Гајинова и Мохоре Дору, Мреже правника Србије, Основног суда у Пожеги, професора Владана Кутлешића и Небојше Шаркића, Републичког јавног тужилаштва, Савеза војвођанских Мађара, Савета за борбу против корупције, судија Апелационог суда у Крагујевцу и судијских помоћника Апелационог суда у Крагујевцу.

Своје коментаре упутили су и Синдикална организација правосудних органа Србије (СОПОС), Транспарентност Србија, Удружење грађана "Истина Тамарини закони", Удружење за заштиту уставности и законитости, Удружење судија прекршајних судова, Удружење судијских и тужилачких помоћника, заједнички коментар Удружења тужилаца, Београдског центра за људска права и ЈУКОМ-а, Форум судија Србије, Фонд за хуманитарно право, Фондација центар за демократију (ФЦД) и Центар за правосудна истраживања (ЦЕПРИС).

Одржана четири округла стола 

У саопштењу Министарства тим поводом је указано да ће након усаглашавања Радног текста уставних амандмана бити сачињен Нацрт амандмана на Устав који ће бити прослеђен Венецијанској комисији, без чијег позитивног мишљења се неће ићи у даљу процедуру усвајања.

Други круг јавне расправе почео 22. јануара, када је Министарство правде на својој интернет презентацији објавило Радни текст измена Устава Србије у области правосуђа и трајао је до 8. марта.

Током другог круга јавне расправе одржана су четири округла стола у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, на којима су заинтересовани могли да изнесу своје ставове, критике и сугестије.

У исто време, Министарству правде су достављана мишљења, коментари и сугестије и писменим путем.

Консултације о уставној реформи правосуђа почеле су у мају прошле године, када су сви заинтересовани били позвани да Министарству правде доставе своје писане предлоге измена највишег правног акта државе, а од септембра до краја новембра тим поводом одржано је више јавних дебата.

број коментара 0 пошаљи коментар