Чекајући разрешење ситуације на Универзитету у Крагујевцу

Ситуација на Универзитету у Крагујевцу ускоро би требало да се разреши. Записници су стигли, нађено је неколико мањих и једна већа неправилност. Универзитет министарству треба да одговори на наводе инспекције, после чега ће се знати и даљи кораци. С обзиром на то да је за многе факултете и универзитете ово изборна година, ево како изглада процедура избора, али и разрешења ректора.

Ректора универзитета бира и разрешава Савет универзитета. По најновијем Закону о високом образовању чини га 55 одсто представника запослених, 30 одсто представника које именује Влада и остатак су представници студената.

"Статут Универзитета, а не Закон, прописује и дужности ректора, осим оних најважнијих које су делимично прописане Законом и прописује поступак за именовање ректора и поступак за разрешење ректора. Значи практично све је у надлежности Савета универзитета", истиче проф. Миодраг Поповић, генерални секретар Националног савета за високо образовање.

Ректора, уколико начини кривично дело, Савет смењује у року од 10 до 15 дана. Иста мера предузима се и ако уради нешто нелегално

"То су врло прецизне ствари које зависе од налаза одговарајуће инспекције. Тек после тога ако инспекција да налог за разрешење, а Савет не поступи по том налогу, онда министар може да интервенише", објашњава Поповић.

А у случају Универзитета у Крагујевцу, Универзитет треба да одговори на наводе инспекције најкасније до 20. фебруара.

"Аутономија универзитета нама везује руке, ми можемо тек одреаговати када инспекцијски налази буду врло негативни. Ако они прихвате то што је инспекција наложила, онда ће они морати те мере да предузму. Ако одбију, онда се отвара могућност да министар може да реагује. Читав правни тимови то изучавају, јер да неку ствар пресечем преко колена, сви ви бисте ме питали што нарушавам аутономију универзитета. Ових дана ми интензивно радимо на томе да се Агенција за борбу против корупције пробуди, да каже шта је њен став", каже Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Како су надлежности Министарства мале, позвана је и етичка комисија да каже свој суд.

"Тако да будите убеђени да ће ова прича имати епилог какав мора да има, а да ми радимо онако како нам Закон налаже и не можемо брзати", наглашава Шарчевић.

Сам Национални савет за високо образовање у оваквим случајевима може Министарству да проследи пријаву са молбом да се изврши инспекцијски надзор. Ако је реч о настави од Комисије за акредитацију се тражи ванредни надзор квалитета.

број коментара 0 пошаљи коментар