Новим софтвером до брже и једноставније услуге катастра

Служба за катастар, уз подршку Светске банке, увела је нови информациони систем за катастар непокретности у 17 београдских општина и у Нишавском округу, а од понедељка ће почети и у Новом Саду. Поред тога што ће помоћи грађанима да брже и једноставније користе услуге, нови софтвер омогућиће и контролу рада службеника и смањити могућност корупције.

У катастру очекују да ће се знатно смањити гужве и да ће предмете решавати брже, јер се обрађују електронски. Оригинална документа више не путују од службеника до службеника.

"Сваки акт се скенира, пролази кроз наш софтвер и иде одмах у обраду, аутоматска је обрада свих података. Сада нам дефинитивно олакшава рад, јер у сваком моменту можемо да приступимо предмету", објашњава Јелена Усиновски, шефица писарнице у катастру.

Електронски може да се прати сваки корак у решавању предмета, ко су службеници који су радили на предмету, па чак и ко је имао увид у документа.

"Ново софтверско решење за рад и решавање предмета у катастру представља и једну од најважнијих антикоруптивних мера, јер се спречава могућност злоупотребе, не дај боже некавог заборављања предмета у фиоци или некакве интервенције да се из предмета извади или дода нека документација", истиче Маја Радовић из Републичког геодетског завода.

Они који купују некретнину у другом граду неће морати тамо да путују ради сређивања документације.

"Новина је и та што сада странка не подноси захтев само служби Ниш или било којој другој служби. Купила је некретнину у једном граду, може да поднесе захтев конкретно служби Ниш за тамо, ми ћемо скенирати предмет, формирати, онда електронски захтев шаљемо у ту службу где је извршен промет, тамо ће бити предмет обрађен и странка ће добити решење", каже Бобан Станковић, начелник Службе за катастар непокретности у Нишу.

Нови информациони систем за катастар непокретности, који се остварује у оквиру пројекта "Унапређење земљишне администрације у Србији" уз подршку Светске банке, биће уведен у свим окрузима до априла ове године.

У оквиру истог пројекта, Светска банка помогла је и ангажовање додатног броја запослених у катастру, тако да је број заосталих предмета смањен са 150.000 на 35.000.

број коментара 0 пошаљи коментар