Припреме за дочек Српске нове године

Широм Србије прослава Нове године по јулијанском календару. У неким градовима и туристичким центрима концерти на отвореном.

У Београду ће Српска нова година бити обележена великим ватрометом испред Храма Светог Саве, а једини организовани дочек је испред општине Звездара.

По традицији, Скадарлија је најпопуларнија око новогодишњих празника. Гости се дочекују онако како ред налаже куваном ракијом.

"После тога служимо новогодишњу вечеру која се састоји од српских специјалитета, а служимо и наше домаће вино. Госте ће забављати наш оркестар 'Има дана', скадарлијска глумица Љиљана Јакшић, а у поноћ – трубачи", наводи Зоран Миловић из ресторана "Има дана".

Млади се на дневним журкама увелико загревају за славље.

"Почело је загревање, матине је у току и спремни смо за новогодишњу ноћ и за дружење целе ноћи", каже Иван Митровић из "Меркада".

У Новом Саду на више од 20 локација организују се концерти. Улазнице за наступе Дивне Љубојевић, "Лајбаха", састава "Имар", чији ће специјални гост бити Слободан Тркуља, Калиопи, Николе Врањковића, Душана Свилара са тамбурашима и модерног циркуса "Кабаребре" са Александром Дујином, већ су распродате.

Ограничен број улазница преостао је за концерт Зорана Предина и Матије Дедића у Новосадској синагоги, Паула Рича из Француске, Лага, Клауса и Тече у "Фабрици", Нецонеа, "Фрајдеј свега", Јанчеза, Рашида и Јеах Лефта у "Квартету", а Нетикса, Кодекса и Сензора у "Фирчи тинк танк студију", као и Марчела и "Напетог квинтета/Мутант урбан денс ансамбла" у "Герила бару" и диско вечери у "Леденој шуми".

Велики број програма биће бесплатан за посетиоце. 

Дочек Нове године и ове године ће бити организован на Градском тргу у Чачку, уз Дејана Петровића и Биг бенд оркестар, а у поноћ ће уследити раскошан ватромет.

Организовани дочек Српске нове године биће и Нишу, Јагодини, Сомбору и другим градовима широм земље.

Вечерас се не спава 

У црквама је навече празнично бдење, молебан који се служи на крају сваке године. По обичајном календару, вечерас се не спава. Обичај је да се у току ноћи служи врућа ракија, вино и крофне.

Православна нова година у нашем народу се назива и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности. У домовима је у сусрет празнику породица на окупу. Трпеза је богата, уз неизоставну празничну печеницу.

Празничну честитку по обичају упућују најмлађи речима: "Честитам Вам Ново лето, што имате да вам је сретно. Што немате Бог ће дати, да вас увек срећа прати".

Српска православна црква 1. јануара по јулијанском календару слави спомен у част Исуса Христа и Светог Василија, одакле и назив за јулијанску Нову годину - Василица.

На добробит и радост свих који славе. Посебно оних који о Малом Божићу почетак јулијанске године величају и празновањем Светог Василија - Крсног имена.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 13. јан 2018, 18:56)
,," [нерегистровани]

Срећна Нова година!

][
][

Да Нам је Срећна Нова година!
Све Најбоље!