Завршена израда мозаика на куполи Храма Светог Саве

У Храму Светог Саве у Београду завршени су радови на изради мозаика на куполи, у организацији компаније "Гаспром њефт".

Пројекат уређења куполе Храма реализовао је уметнички колектив под руководством академика Руске академије уметности Николаја Мухина.

Специјална комисија, у чијем саставу су представници Министарства културе Руске Федерације, федералне агенције "Росотрудничество", Руске и Српске православне цркве, као и Друштва за подизање Храма, високо је оценила квалитет и уметничко остварење мозаичког платна. 

Уређење куполе Храма Светог Саве на Врачару представља један од највећих пројеката мозаичког декорисања криволинијског простора у свету, укупна површина платна износи 1.248 квадратних метара.

На изради централне композиције "Вазнесење Христово", која украшава куполу Храма, радило је 70 руских и српских уметника.

"Русију и Србију повезује вишевековно пријатељство. Наши народи су успоставили односе још у време крштења Русије. И православље је постало једна од фундаменталних основа јединства Русије и Србије. Зато нема ничег необичног у томе што је управо православни храм постао главни симбол српско-руске духовне везе", навео је члан Извршног одбора "Гаспром њефта" Александар Дибаљ, који води пројекат за израду мозаика храма.

Наводи да се Храм Светог Саве подиже заједничким снагама Срба и Руса.

"Заједно са својим руским и српским колегама сам више пута контролисао ток радова на изради мозаика храма. Свима је била пружена могућност да учествују, улагањем свог делића стакла у будућу композицију. И то јесте симболично, јер се Храм Светог Саве заиста подиже заједничким снагама Срба и Руса", истакао је Дибаљ.

Храм Светог Саве на Врачару је један од главних споменика архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свету. Изграђен је на месту спаљивања моштију Светог Саве од стране отоманских власти 1594. године.

Храм је пројектован крајем 19. века, али је изградња почела тек 1935. године.

Међутим, изградња је била одложена због Другог светског рата. Подизање куполе је завршено 1989. године, а званично је Храм отворен тек 2004. године, али унутрашње уређење још траје.

Компанија "Гаспром њефт" је за финансирање мозаичког уређења куполе Храма уплатила четири милиона евра. 

број коментара 6 пошаљи коментар
(четвртак, 14. дец 2017, 14:35)
anonymous [нерегистровани]

ooo...bas predivno. ..

I ova plava podloga...
Bas lepo...velicanstveno..

(четвртак, 14. дец 2017, 09:39)
anonimous [нерегистровани]

Prelepo

Izuzetno

(среда, 13. дец 2017, 20:49)
anonymous [нерегистровани]

Hvala braci Rusima na prelepom remek delu !!!

Radovao sam se kao malo dete kad sam ugledao kamione koji su opremali sav tai muzaik koji su vrhunski majstori danasnjice radili u Rusiji. Hvala bogu i narodu i da nam podari pameti ,zdravlja ,sloge i slobode AMEN.

(среда, 13. дец 2017, 19:57)
anonymous [нерегистровани]

Spc

Da bude ovo delo za slogu i napredak naseg roda u svemu sto je dobro.

(среда, 13. дец 2017, 19:52)
anonymous [нерегистровани]

Prelijepo!

Jedva cekam da ovo vidim kad dodjem u Beograd.

(среда, 13. дец 2017, 19:33)
DDanonymous [нерегистровани]

Neka je sa srecom....

Hram Svetog Save je srpski nacionalni i vjerski ponos.