Нови Закон о катастру почетком следеће године

Нови Закон о катастру биће усвојен у првом тромесечју наредне године, а покушаћемо да парламенту Предлог закона буде достављен са подзаконским актима, како не би морала да се чека даља имплементација, изјавила је потпредседница Владе Зорана Михајловић.

"Нови закон је важан, јер уместо да се иде на шест различитих дестинација, иде се само код јавног бележника, то је важно и за напредак Србије на Дуинг бизнис листи, где је Србија сада на 67. месту. Ми верујемо да можемо да напредујемо за најмање 20 места, ако то будемо реализовали", рекла је Зорана Михајловић на конференцији Америчке привредне коморе "Пето пролазно време - петом брзином у реформе".

Оно што се можда може променити доношењем неких закључака владе, каже Михајловићева, то је да се убудуће ниједан закон не шаље у парамент без припремљених подзаконских аката.

Како каже, то је важно јер закон који је усвојен, а нема своје подзаконске акте, често чека на даљу имплементацију и зато ће у случају Закона о катастру покушати да припреме и подзаконске акте, а јавност је, додаје, неопходна у свакој фази доношења закона, јер, поручује, о законима треба што више разговарати.

Објашњава да је обавеза у оквиру владе да се закони припреме и упуте на јавну расправу, те подсећа да је Закон о планирању и изградњи из 2014. то потврдио, јер су тада јавне расправе организоване и тамо где то закон не тражи, а онда су покушали да сва та мишљења и сугестије уврсте у предлог закона. 

"То смо радили јер је широи консензус неопходан за тако велике реформе, да би закон био примењив и успешан", рекла је Михајловић.

Додала је да сматра да јавна расправа и нацрт закона нису важни само да би се закон усвојио, него због другог корака - да би се тај закон заиста применио и показао се успешним.

"Тако је било са електронским грађевинским дозволама и верујем да ће ће се такав приступ показати успешним и за катастар", закључила је Михајловић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 11. дец 2017, 11:51)
anonymous [нерегистровани]

Javni beleznik

Najunosnije zanimanje u Srbiji. Drzava je sve poslove i sav novac prepustila javnim beleznicima. Jos malo pa ce nam i zube popravljati notari.