Велики школски час у Шумарицама

У Србији се 21. октобар обележава као Дан сећања на жртве у Другом светском рату. Крај споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама одржана јединствена антиратна манифестација Велики школски час. Председник Александар Вучић положио венац у спомен-парку у Крагујевцу. Изведен драмски приказ "Игре бројева" књижевника Мирка Демића.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је молебану у Шумарицама, који је, код споменика стрељаним ђацима и професорима стрељаним у Другом светском рату, служио владика шумадијски Јован са свештенством, и положио је венац у спомен-парку у Крагујевцу на обележевању Дана сећања на жртве у Другом светском рату.

Испред споменика "Пето три" у Шумарицама венце су положили представници Владе Србије, предвођени премијерком Аном Брнабић, немачки амбасадор Аксел Дитман, амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер, Русије Александар Чепурин.

Венце су положили ђаци и директорка Прве крагујевачке гимназије. 

На Великом школском часу изведен је драмски приказ "Игре бројева" књижевника Мирка Демића из Крагујевца, у режији Марка Мисираче. 

"То је прича о људима који се претварају у бројеве и самим тим то добија на једном апсурду. Мирко је дозволио себи, на шта као аутор има право, да на крагујевачку трагедију наслони и трагедију Јасеновца. Ми смо саставили једну врло интересантну причу у којој учествује комплетан ансамбл из крагујевачког позоришта и гости из Београда", истакао је режисер Мисирача. 

Комеморативна манифестација "Велики школски час" у Спомен-парку Шумарице одржана је у знак сећања на 21. октобар 1941. године, када је немачка окупациона војска убила више хиљада Крагујевчана, међу којима су били и ђаци и њихови професори.

Немачки окупатори су, као одмазду за погибију десет својих војника и рањавање 26 у нападу партизана 16. октобра 1941. на 3. батаљон 749. пешадијског пука Вермахта, у Шумарицама 21. октобра стрељали око 3.000 становника Крагујевца и околних места, међу којима и 300 ученика средњих школа и шегрта, и 15 дечака, уличних чистача обуће.

број коментара 34 пошаљи коментар
(недеља, 22. окт 2017, 10:02)
Mila [нерегистровани]

Kragujevac

Potresna molitva za pokoj duse na Sumaricama, glasni sum Ocenasa jezivo odzvanja na stratistu I dana's posle toliko decenija!

(недеља, 22. окт 2017, 03:45)
anonymous [нерегистровани]

pravi

Slava svim zrtvama.

(недеља, 22. окт 2017, 00:23)
Andrija [нерегистровани]

Велики школски час у Шумарицама

Zlocin i genocid nad neduznom decom se dogodio u srpskoj istoriji. Nikada i nikome na zemaljskoj kugli se ne desilo, sada, zauvek, i na vek vekova .

(недеља, 22. окт 2017, 00:19)
anonymous [нерегистровани]

Sumarice

Ovo Srbija ne sme nikad da zaboravi!

(субота, 21. окт 2017, 23:23)
maki [нерегистровани]

ne u zaborav

Мора се опростити, а не сме се никада заборавити. Доказ је и тај што је амбасадор Немачке дошао да положи венац на спомен гробљу.

(субота, 21. окт 2017, 23:20)
dade [нерегистровани]

komentar

ovaj veliki zlocin nikad ne smemo zaboraviti

(субота, 21. окт 2017, 23:05)
anonymous [нерегистровани]

streljanje

Moramo se uvek sećati ovog zločina, kako se nikada i nigde ne bi ponovilo.

(субота, 21. окт 2017, 22:16)
Novosađanin [нерегистровани]

Mačva i Kraljevo

Streljanje u Kragijevcu bilo je samo poslednje u nizu nemačkih masovnih zločina u Srbiji u jesen 1941. Prethodila su mu masovna streljanja u mačvanskim selima i Kraljevu. Pre neki dan sam bio na izložbi kraljevačkog muzeja ovde kod nas u Novom Sadu. Jezivo je bilo videti čitav zid prekriven spiskom žrtava. I to uglavnom mlad svet, tek poneki preko 40. I onda, na kraju Kragujevac. Među njima i cela generacija 1. muške gimnazije, dečkići od 15-16 godina. Bolesno!

(субота, 21. окт 2017, 21:58)
anonymous [нерегистровани]

mala

Jedan od najtuznijih casova, nase istorije.

(субота, 21. окт 2017, 21:01)
Kaca [нерегистровани]

Sumarice

Stalno mi krenu suze na ovaj dan...Ja sam ucitelj, deca su tog dana stradala...Nikad to ne smemo zaboraviti!Zato danas nasa deca zive u miru!