Црвено село - чува квалитет паприке низаче

Лесковачко село Доња Локошница чувена је по паприци низачи која, како се показало, успева само тамо. Семе старо 300 година, земља и љубав са којом гаје - рецепт су кажу за производњу од 10 до 15 тона по хектару.

Берба је завршена, паприка се сада ниже и суши, па Доњу Локошницу с правом називају црвеним селом.

Сезона у Доњој Локошници у пуном јеку. У породици Стојановић раде сви. Уз бака Станку која има 83 године, њен унук Милан, а кад мало одрасту укључиће се и Миланова деца. Ипак, у низању паприка ненадмашне су жене.

"Могу да нанижем петнаест-шеснаест низа под старост, низала сам и по тридесет, можда некад и повише кад сам била помлада, сад неће руке, синко", каже бака Станка.

А кад се нађу на низи, венцима се украшавају фасаде, куће, помоћни објекти, гараже, да их сунце огреје и да се добро осуше јер следи млин.

"Од ове аутохтоне врсте паприке, што је зовем козји рог, добијамо ову млевену зачинску паприку што се користи за запршку, јела", објашњава Саша Недељковић.

Од паприка се у Доњој Локошници добро живи. Зато ни млади не одлазе - напротив. Труде се да осавремене прераду паприке али и да се удруже како би имали бољи наступ на тржишту.

"Ми се трудимо, сад те неке млађе генерације, да успемо у томе и у неком заједничком наступу на тржишту кроз сам процес производње, усавршавања прераде, паковања и остало", рекао је Милан Стојановић.

Душко Мирковић истиче да посао око "низаче" уопште није лак. "Мукотрпон током целе године, али на крају се исплати", додаје.

Од ове аутохтоне сорте паприке која успева само овде, домаћице из Доње Локошнице праве и добар ајвар. Од овог, тако да кажемо, обичног - разликује се на први поглед.

"Ово је локошничка паприка, од ње је много укуснији ајвар и он је тамнији", указује на разлику Олга Стојановић.

Скривено крај десне обале Јужне Мораве црвено село, како га још зову у ово доба године, брижљиво чува традицију по којој је препознатљиво широм земље. Јер, знају сви да паприка из Доње Локошнице - сува или млевена - има посебан укус и квалитет.

број коментара 0 пошаљи коментар