Шарчевић: Разрешење директора засновано на пропустима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је са представницима Савета родитеља земунске ОШ "Светозар Милетић" и нагласио да је одлука о разрешењу директора те школе заснована на пропустима у раду које је утврдила просветна инспекција.

Родитељи, ђаци и запослени у ОШ "Светозар Милетић" у Земуну од 1. септембра протестују због одлуке министра Шарчевића да смени директора те школе Мирољуба Мосуровића.

На састанку одржаном у Министарству, Шарчевић је указао родитељима на тежину пропуста које је у раду бившег директора утврдила просветна инспекција и нагласио је да је одлука о разрешењу директора и школског одбора заснована управо на тим пропустима, саопштило је Министарство просвете.

"Ја не могу да стигнем у сваку школу и проверим сваку ситуацију, већ се ослањам на алате који су ми на располагању. Запошљавање ван конкурса отворило је много простора за манипулације. Ако свака школа манипулише са три радна места, ми имамо проблем целог система", рекао је Шарчевић.

Додао је да је осим тога инспекција утврдила још једну тежу повреду дужности, а то је неприсуство синдиката седницама школског одбора.

"Ми смо са синдикатима, када су у питању технолошки вишкови, успоставили отворену сарадњу и важно је да имамо јасан увид у свако радно место", рекао је Шарчевић.

Министар је рекао да не спори да је бивши директор један део посла радио јако добро и нагласио да га то ипак не сме и не може амнестирати од повреде закона.

"Рад просветне инспекције је под лупом већ годину дана и то ће се наставити не само због ваше школе већ и због многих других случајева, пре свега због тога што нису предузимали мере које су им биле на располагању и зауставили или спречили многе лоше ситуације", рекао је Шарчевић.

Представници Савета родитеља изразили су захвалност на прилици да лично разговарају са министром и уверење да ће се ситуација решити у корист деце.

"Школа тренутно има в. д. директора, учитеља из колектива са дугогодишњим искуством. Постоје услови да се настава одвија. Након додатне анализе рада инспекције и правних могућности које су нам на располагању могу да обећам да нико неће бити поражен", поручио је министар.

Након састанка огласила се и делегација Савета родитеља ОШ "Светозар Милетић". Саопштено је да је састанак био конструктиван и да је министру презентована анализа правног тима.

Истиче се да је министар упознат са свим чињеницама које су у поступању инспекције биле незаконите.

"Закључак састанка је да се до петка донесе одлука којом ће се, надамо се, стање у школи вратити у време пре доношења решења о разрешењу директора Мосуровића и школског одбора", наведено је у саопштењу.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, коментаришући протесте због смене директора у земунској ОШ "Светозар Милетић", рекао је јуче да је отворен за разговоре са родитељима, али да не пристаје на ултиматуме.

број коментара 0 пошаљи коментар