Злочин у Гораждевцу, 14 година без казне

Од злочина у Гораждевцу на Косову и Метохији, у којем је двоје српске деце убијено, а четворо рањено из ватреног оружја, прошло је 14 година. До данас, за тај злочин нико није одговарао, а истрага је пре четири године затворена због недостатка доказа. У Цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу данас ће бити служен парастос Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу.

"Ови дани су ми много тешки, увек размишљам да су ово последњи дани мога сина Панта", каже мајка убијеног Пантелије Дакића.

Дечака старог 12 година, Пантелију Дакића, и 19-годишњег Ивана Јововића, док су се са десетинама деце из Гораждевца купали на реци Бистрици, покосио је рафал. Ранио је четворо.

Родитељи памте сваки детаљ.

"Било је тачно 12.20, он каже, тата идем и ја, ја кажем не сине још је ладна вода. Отидоше нека деца и он прескочи капију, после 25 минута чули су се рафали", говори Милан Вукомировић, отац рањеног Богдана Вукомировића.

Мајка рањеног Ђорђа Угреновића, Љубица Угреновић сећа се "и пуцњаве и кукњаве". Тешко је, каже, и сада.

Ни 14 година касније за злочин на Бистрици нико није одговарао.

"Кад није до сад, неће ни сад и да знам, шта му ја могу. Ја сам са мужем најмање 30 пута ишла и када се није ни смело у Пећ, ја сам са њим ишла у суд док су га звали. У свему томе били смо сами. Дође неко, убије ти дете, ништа", каже мајка Пантелије Дакића.

Истрага је затворена пре око шест година. Еулекс је тада тврдио да би могли поново да је покрену, ако се појаве нове информације.

"Чињеница да нико није одговарао 14 година од монструозног злочина показује да су некоме и даље нека деца мање вредна зато што су српска. Уколико политичке главешине косовских Албанаца буду схватиле да и српска деца морају да буду безбедна једнако као и албанска, сва деца ће бити безедна", поручио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Унмик полиција, од које је Еулекс преузео случај, тврдила је пре 14 година да ће преврнути сваки камен, и нудила милион евра, како би открила убице. На томе је остало.

број коментара 0 пошаљи коментар