Цуцић: Нема марша миграната на мађарску границу

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић изјавио је да је ситуација на мигрантској рути мирна и да први пут ове године нема "марша" миграната на мађарску границу. Тренутно је у Центру за азил у Крњачи око 700 људи, у целој Србији је испод 4.500 миграната, навео је Цуцић и додао да ће сва деца миграната од септембра кренути у школу.

Одговарајући на питање каква је ситуација када је реч о мигрантској рути, Цуцић је новинарима у Крњачи рекао да одавно није било овако мирно.

"У овом тренутку је негде око 700 људи у Крњачи, у целој Србији испод 4.500. Први пут ове године немамо никакав марш на мађарску границу, отворите хрватску границу и урадите ово и оно. Ти људи су само схватили да ће вероватно доћи ред и на њих да, по плану пријема који Мађари имају, наставе свој пут", каже Цуцић.

Изразио је наду да ће један број њих, који је за сада мали, решити и да остане у Србији.

"У међувремену, сва ова мала деца коју видите ће од септембра бити у целој Србији, у свим центрима бити обухваћена у оквиру обавезног школовања, као и наша деца, а сви они остали који буду желели да се спреме образовно за оно што их чека или код куће у Авганистану, или у Немачкој, или овде, имаће прилике да наставе своје школовање", рекао је Цуцић.

Цуцић је данас, заједно са градским менаџером Гораном Весићем и естрадном звездом Светланом Ражнатовић, у Центру за азил у Крњачи посетио Фархада Нурија, десетогодишњег дечака из Авганистана који од продаје својих слика помаже лечење Немање Дамчевића.

број коментара 0 пошаљи коментар