Испраћај контингента ВС у мировну операцију

Свечани испраћај 70 припадника Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA) који ће бити ангажовани на медицинском збрињавању снага УН, организован је у касарни "Бањица 2" у Београду.

Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин са сарадницима, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима проширеног колегијума, представници организацијских јединица Министарства одбране и породице и пријатељи мировњака.

Вулин је навео да шести пут "славна српска застава одлази у Централноафричку Републику и да најбољи међу нама проносе славу Србије тамо далеко".

"Десетине хиљада прегледаних пацијената, више стотина најсложенијих хируршких интервенција и сваки пут речи хвале и дивљења за људе које смо послали да представљају нашу земљу, који носе заставу Србије, која се никад није вратила бешчашћена", рекао је министар упућујући им речи захвалности у име Министарства одбране и Републике Србије.

Према његовим речима, српски мировњаци су заставу увек носили високо и враћали је часно, али и учинили све и показали да је могуће да о једној малој земљи говоре велики народи.

"Изабрали сте позив који није само хуман већ и тежак и због кога сте се обавезали да увек будете на страни онога који пати. Ми вас баш такве шаљемо, да не дозволите да се према слабима примењује сила и насиље али и да нас учините поносним као што смо увек били", поручио је Вулин војницима и додао да у Африку не иду само као лекари или медицински радници, него и као амбасадори наше земље, њени највиши представници.

Он је додао да од њиховог знања, упорности, честитости и храбрости зависи како ће тамо далеко неки људи мислити о нама и нашој земљи.

"Зато шаљемо најбоље да би се о нама говорило и мислило само најбоље, а ми који остајемо мислићемо на вас, бићемо на вас поносни и радоваћемо се вашем повратку и свакој вести од вас", рекао је министар одбране.

У Централноафричку Републику упућује се 70 припадника Војске Србије – 17 официра, осам подофицира, четири професионална војника, 41 цивилно лице, који ће наредних шест месеци у саставу Српске војне болнице бити ангажовани на медицинском збрињавању снага Уједињених нација у операцији MINUSCA.

У контингенту, који чине војна болница нивоа 2, команда и јединица за логистичку подршку, је 24 припадница женског пола, што чини 40 процената припадника.

Командант српског контингента у мисији MINUSCA биће пуковник Јадранко Јукић, из Школе националне одбране, а командант војне болнице у шестој ротацији пуковник др Зоран Димовић.

Министар одбране Александар Вулин је предао заставу Републике Србије команданту српског контингента, пуковнику Јукићу, који је рекао да заставу прима са професионалном и војничком одговорношћу.

Истакао је да је контингент припремљен за упућивање у зону операције и да ће све задатке извршавати достојанствено и одговорно, с поносом што представљају Војску Србије, Министарство одбране и Републику Србију.

број коментара 0 пошаљи коментар