Вулин: Враћање обавезног војног рока питање за цело друштво

Министар одбране Александар Вулин рекао је да су обавезно служење војног рока вратиле многе земље, али да то није питање за министра, већ за читаво друштво.

Александар Вулин је у интервјуу за магазин Одбрана навео да многе земље нису никада ни укидале војни рок, али да је то тренутно сувише комплексна тема.

"Обавезно служење војног рока вратиле су многе земље, попут Шведске. Неке га никада нису ни укинуле. То је исувише комплексна тема да бих о њој, у овом тренутку, могао да се изјасним, поготово не експлицитно. Није то нешто што министар може да пресече. Читаво друштво треба да размисли о томе", рекао је Вулин.

Он је додао да се протеклих година пуно причало о овој теми и да на основу писања медија може да се закључи да је скоро 100 одсто Срба за враћање обавезног служења војске.

"Онда позовете резервисте на вежбу и доживите салве напада. Кажу како се 'милитаризује друштво', питају 'за који се рат ми то спремамо'. Дакле, морамо о томе сви добро да размислимо", рекао је Вулин.

Додаје да је чињеница да се укидањем обавезног служења војног рока веза између војске и друштва стањила.

"Није се изубила, и никада се неће изгубити, али се неминовно стањила. Управо желим да ту везу ојачам како би во­ска поново постала део нашег свакодневног живота", навео је Вулин.

број коментара 67 пошаљи коментар
(петак, 11. мај 2018, 16:56)
anonymous [нерегистровани]

Једно веће Да!

Наравно да треба вратити обавезно служење војног рока. Млади људи у војсци сазревају и дисциплинују се. Упознају друге младе људе из своје земље и своју земљу. Сваки грађанин треба да зна како се брани отаџбина. Професионална војска не може да брани земљу као што то може редовна. Младићи који су бранили Кошаре то најбоље показују.

(петак, 11. мај 2018, 16:44)
Goki [нерегистровани]

Jedno veliko NE!!!

Nista ne treba nametati!!!! Protiv sam redovnog sluzenja vojnog roka!!! Samo na dobrovoljnoj bazi,pa ko voli nek izvoli!!!

(уторак, 18. јул 2017, 08:28)
anonymous [нерегистровани]

vojska

Sluzenje obaveznog vojnog roka pokrece privredu,tekstilnu industiju,industriju obuce,poljoprovredu,naoruzanje.Povecava moral, radnu naviku discilinu kod mladih ljudi.Sve je to dobrobit za nas narod a vlada to ne vidi.....

(уторак, 18. јул 2017, 06:28)
Veteran [нерегистровани]

Teško do kompromisa

O vraćanju obaveznog služenja vojnog roka pričaju oni koji su ga služili jer imaju pozitivna iskustva. Onaj ko nije voleo vojsku ni tada ima negativna iskustva.
Ko voli vojsku danas otići će na dobrovoljno služenje vojnog roka. Ko ne voli da služi neće je ni služiti ni danas.
Mi smo takvi, kad je bilo obavezno da se služi većina je kritikovala. Sad kad nema obaveznog služenja opet većina kritikuje. Teško će se nama ugoditi.

(уторак, 18. јул 2017, 04:47)
anonymous [нерегистровани]

šarena laža

Veća stajaća vojska => veća potrošnja => veća zarada vojno-industrijskog kompleksa. Prosto ko pasulj. Sve ostale tlapnje okačite mačku o rep.

(уторак, 18. јул 2017, 01:19)
Иван [нерегистровани]

Предлог војне обуке

Не треба да буде обавезни војни рок а добровољни да буде без ограничења. Не као до сада по два батаљона, него да сви који хоће добровољно да служе, да га служе. У сваком округу, по један центар за основну војну обуку. Монтажни објекти да се поставе и изграде полигони. Пошто земље необрађене има колико год хоћеш, да сваки центар има и своје пољопривредно добро. Има задруга, комбината и земље обрадиве, која би се могла за мале паре узет у закуп. Обука да траје по 6 месеци јер је то и најбољи временски рок за основну војну обуку. Центри за основну војну обуку нека буду капацитета до једног батаљона по војном року. Не треба више. Ко хоће да настави нека иде у центрe за Напредну војну обуку свих родова и служби. Од 3 до 9 месеци. Они постају припадници активне ратне резерве, која сваке године има по 15 дана војних вежби. Активна ратна резерва је много боље него класична резерва. Није то исто, једном годишње на војну вежбу од 15 дана или једном у три године по 5 дана. Већ ко хоће, може и испуњава услове, може да иде и на Специјализацију војне обуке. Он одлази у професионални састав као готов кадар, који се сходно потребама усавршава и даље обучава. Наравно, припадници активне ратне резерве могу ићи и у школу резервних подофицира у трајању од 9 месеци и у школу резервних официра у трајању од 12 месеци. Основну војничку плату примаће они који оду на напредну војну обуку као и они који оду у школу резервних подофицира и официра. И за много мање пара се формира активна ратна резерва, која је сваке године на војним вежбама. А увек је спремна за мобилизацију и то као извежбано људство. Већ ово за професионални састав, они који ступе у службу, након три године могу у Подофицирску школу у трајању од 12 месеци, да добијемо комплетне подофицире. Већ они, који заврше основну војну обуку а неће ићи у напредну војну обуку могу служити војни рок и три месеца. Они који желе да наставе даље, они ће служити 6 месеци. Селекција од самог старта се ради а све на добровољној основи.

(уторак, 18. јул 2017, 01:01)
jovan [нерегистровани]

jasno NEEE

Ovo je najbolji model sluzenja vojske za nas koji imamo trenutno u Srbiji. Ne treba bez potrebe opterecivati budzet zemlje kad je ionako skroman. Mozda da se povecaju plate trenutno zaposlenih u vojsci za 15%

(уторак, 18. јул 2017, 00:41)
anonymous [нерегистровани]

Pametni ljudi kao Predsednik Vučić to odbacuju

Ako je prioritet države odbrambena moć zemlje, onda treba to malo para što se izdvaja za vojsku izdvajati na vrhunsku tehničku opremu (moderne lovačke avione, radarske sisteme, moderna oklopna vozila i tenkove, moderno lično naoružanje itd. - ko zna o čemu je reč razumeće), kao i na visoko motivisane (čitaj - pošteno plaćene) profesionalce koji tu vrhunsku opremu znaju da koriste. A ne bacati pare na nekakve kasarne, na nekakve kvazi-oficire koji se iživljavaju na nekoj deci a ne znaju ništa, na hranu i odeću nekih regruta kojima je glavni zadatak da pobegnu ako zagusti isl. U vreme Broza vojni rok je korišćen za ispiranje mozga mladih dečaka a sve u cilju održavanja Brozove vlasti po sistemu "drži vodu dok majstori odu - pardon dok ON ne umre". To je vreme prošlo, i nema tog vojnog roka koji će uveriti mlade u Srbiji da se ponovo kunu u nekog "velikog brata". Dakle šta se želi, kvalitetna odbrana zemlje ili bacanje para na ispiranje mozga omladine? To je suština priče.

(уторак, 18. јул 2017, 00:40)
stevo -Melburn [нерегистровани]

NE zato sto smo neutralni, presednik je rekao

Onaj sto kaze mesec dana za obuku, mislim da je u pravu. To nece mnogo kostati drzavu a svi ce biti obuceni za automat, pistolj, minobacac i bazuku, Vise ni ne treba. Za tenkove, avione i ostalo imamo profesionalce i oficire. Plate da im se povecaju da ne krenu ko ovi iz Fijata. Pa mi smo ko Svajcarska neutralni i niko nece da nas dira.

(уторак, 18. јул 2017, 00:23)
Stefan [нерегистровани]

Da

Apsolutno da. Ali ne onako kako je yo radjeno od 1999 pa do isteka roka vec da se vrati pravo sluzenje roka gde nije glavna poenta imati klince koji kopaju rovove i odrzavaju kasarne.