Србија није у "мат позицији"

Укидање српских институција на северу Косова неће бити тема наставка дијалога са Приштином, изјавио Борислав Стефановић и додао да Србија није у "мат позицији" и да много добија дијалогом.

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио је да укидање српских институција на северу Косова неће бити тема наставка дијалога са Приштином због тога што српска страна није спремна да разговара о томе.

"Укидање српских институција није предмет дијалога, нити ће бити. Тема дијалога може бити питање севера Косова и Метохије, ми смо то и раније најављивали и спремни смо о томе да разговарамо, али ни то у овом тренутку није на дневном реду, а када ће бити ствар је договора", рекао је Стефановић за Економист магазин.

Шеф преговарачког тима је рекао да је дијалог увек имао статусну димензију и да се и раније и сада показало да је врло штетно његово ограничавање на технички ниво.

"У суштини, имамо дијалог око животних, практичних питања. Свако од тих питања у себи има јаку политичку и статусну димензију", казао је Стефановић.

Према његовој оцени оно што је важно јесте то што је Београд постигао неке договоре око предуслова вођења дијалога.

"Ти договори су пре свега да свака страна има право да гледа на питање статуса како жели, то је њено легитимно право и нико не треба да покушава да то видење промени. Исто тако је договорено да током трајања дијалога ниједна страна не сме да нарушава ситуацију на терену једностраним потезима", изјавио је Стефановић.

Шеф београдског преговарачког тима оценио је и да се Србија тренутно не налази у "мат позицији", наводећи да ни у скоријој прошлости није имала неку лагодну позицију.

Према његовој оцени предстојећим дијалогом Србија добија много јер је то једини начин да се реше постојећи проблеми.

Наводећи да ће једна од тема разговора 2. септембра бити печати, Стефановић је рекао да ће се овај проблем решити у корист нормалног протока робе преко административне линије на начин који не прејудицира статус.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 06. сеп 2011, 08:48) - bane [нерегистровани]

pecati

pa ti pecati su itekako vazni za pristinu i unjima lezi drzavnost jer da nije tako ne bi pristina toliko insisztirala na tim pecatima

(субота, 27. авг 2011, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

slažem se

Borko Stefanović je pokazao izuzetnu hrabrost i državnički stav tokom krize na Kosovu.