Каменовани повратници на КиМ

Након синоћног каменовања кампова повратничких српских породица у селу Жач на Косову и Метохији, грађани су провели "бесану" ноћ дежурајући испред својих шатора. Министарство за КиМ осудило каменовање кампа.

Представници 26 повратничких српских породица у селу Жач, код Истока на Косову и Метохији, провели су "бесану" ноћ дежурајући испред својих шатора, након каменовања њихових кампова које се догодило синоћ око 22 часа и 30 минута.

Министарство за Косово и Метохију најоштрије је осудило каменовање кампа са шаторима УНХЦР-а у којима су смештени Срби повратници и оценило је да је "тај вандалски чин усмерен ка спречавању повратка".

Министарство је апеловало на међународну заједницу и мировне мисије на Косову и Метохији да спрече насиље екстремиста према повратницима и апеловало на повратнике у Жач да их инциденти и испади албанских екстремиста не поколебају у жељи да остану на својим имањима.

У саопштењу Министарства се додаје да ће држава Србија повратницима пружити сваку врсту помоћи како би опстали на својим вековним огњиштима.

"Представници Министарства константно су указивали званичницима међународне заједнице, Еулекса и Кфора да екстремисти на све начине настоје да зауставе повратак расељених и прогнаних и да спрече настојања да се после деценије избеглиштва сви врате на своја вековна огњишта", наводи се у саопштењу.

"Због тога захтевамо од Уједињених нација и припадника цивилних и војне мисије да утичу на привремене власти у Покрајини и да спрече нападе на повратнике, обезбеде елементарну сигурност и омогуће да се процес повратка несметано одвија", наводи Министарство.

Повратници су рекли да претпостављају да су их каменовали Албанци који су и у протеклих месец дана у више наврата протестовали због њиховог повратка.

Представници 26 српских породица који су се прошлог месеца спонтано вратили на своја имања у село Жач, испричали су репортеру Танјуга да их синоћње каменовање веома узнемирило и да размишљају о враћању у Србију.

"Размишљамо о паковању и повратку у централну Србију у колективне центре одакле смо и дошли", рекао је један од повратника.

Повратници у село Жач смештени су привремено у два шаторска кампа док им не буду изграђене куће.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 21. апр 2010, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

sramota

na ovakve incidente stvarno neznas kakav odgovor da prosledis stvarno je sramota sa njihove strane a sve drzave tako reci ne bas sve ih priznaju gde im je ta kultura taj nacionalitet NIJE LEPO