Србија није војно угрожена

Војнообавештајна агенција оцењује да у прошлој години Србија није била војно угрожена и да нема показатеља већег угрожавања безбедности на Косову и Метохији. Отворен позив за нове службенике ВОА.

Одбор Скупштине Србије за одбрану и безбедност усвојио је извештај о раду Војнообавештајне агенције за прошлу годину. У Извештају се наводи да у 2009. години Србија није била војно угрожена и да нема показатеља већег угрожавања безбедности на Косову и Метохији.

Прошлу годину обележили су нестабилност и напетост у свету, бројни регионални конфликти, несмањена опасност од тероризма и унутрашњи проблеми у државама погођеним економском кризом, наводи се у извештају Војнообавештајне агенције.

ВОА саопштава да је слично стање било је и у региону, у којем је забележена тенденција погоршања односа међу државама.

"Република Србија није била објекат војног угрожавања. Ангажовање ВОА било је део укупног побољшања заједничких активности у Југоисточној Европи на сузбијању тероризма и организованог криминала и других негативних појава због којих регион сада заостаје у европским интеграцијама", рекао је заменик директора ВОА бригадни генерал Драган Владисављевић.

Стање на Косову мирно

Оцена Војнообавештајне агенције је да КФОР може пружити безбедност српским заједницама на Косову.

"Оно што је карактеристично за овај моменат је да косовска полиција гранична и погранична преузима чување границе према Македонији и најављено је и према Албанији што јесте кршење Резолуције 1244", рекла је Снежана Шкундрић Вукадиновић из Војнообавештајне агенције.

Вукадиновић је нагласила и да је за сада стање на Косову и Метохији мирно.

"Ми пратимо ситуацију посебно везано за север, то радимо из превентивних разлога. Мислимо да имамо капацитете да упозоримо уколико будемо наслутили неке индикаторе угрожавања безбедности српског становништва тамо", нагласила је Вукадиновић.

Најављено је отварање војних изасланстава Србије у Босни и Херцеговини, Шпанији, Либији и Ираку, а привремено затварање изасланства у Белгији и Украјини.

На предлог посланика Марка Ђуришића, Одбор је усвојио закључак којим тражи појачан рад државних органа због ескалација насиља последњих дана у држави.

Пожељни нови службеници ВОА

Говорећи о ВОА, Владисављевић је рекао да је тренутна "попуњеност капацитета 75 одсто", као и да су највећи број запослених официри.

"Циљ нам је да Агенцију попунимо млађим кадровима који имају афинитете за војнообавештајни рад", рекао је заменик директора ВОА и додао да је та агенција "способна да реагује на ризике  и претње" са којима се суочава Србија.

Владисављевић је негирао да ће при Мисији Србије при НАТО, која треба да буде отворена средином године, бити припадника ВОА.

Владисављевић је рекао да је ВОА у прошлој години добила око 172 милиона динара за финансирање, као и да је уторшила највећи део тог новца.

Извештај је усвојен једногласно, а договорено је да чланови Одбора ускоро посете ВОА, како би добили одговоре на додатна питања која их занимају.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. апр 2010, 18:16) - Darko [нерегистровани]

Nije vojno ugrozena

Najzad normalni i pametni generali !!!