Зорић тражи доказе од Цвијана

Републичко јавно тужилаштво позвало Владимира Цвијана, доскорашњег вршиоца дужности генералног секретара председништва Србије, да достави доказе о елементима кривичног дела приликом реизбора судија.

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић позвао је доскорашњег вршиоца дужности генералног секретара председништва Србије Владимира Цвијана, да Специјалном тужилаштву за организовани криминал достави доказе да је приликом реизбора судија било елемената кривичног дела.

Зорић је рекао да ће Тужилаштво проверити све наводе Цвијана, као и да ту институцију занимају, како је рекао, искључиво докази да ли су остварена обележја кривичног дела.

"Ако неко тврди да је било корупције онда мора да има и кредибилне доказе и да их презентује надлежним органима. Тужилаштво не занимају паушалне оцене и политичке квалификације изнете у јавности већ само докази који имају судски кредибилитет", навео је Зорић.

Зорић је указао да ће тужилаштво сачувати професионализам уздржавањем од сваког коментара политичког контекста овог случаја.

"Позивамо господина Цвијана да, ако има доказе како је изнео у јавности, те доказе достави Специјалном тужилаштва за организовани криминал", рекао је Зорић.

Цвијан, који је постао нови члан Српске напредне странке, оптужио је председницу Врховног савета судства Нату Месаровић и министарку правде Снежану Маловић да су оне "чланови правосудне мафије".

Цвијан је рекао да је поднео, јер ни после две недеље од како је указивао да има доказе за корупцију и неправилности у реизбору судија нико у Председништву није реаговао.

СНС: Цвијан неће бежати  

Српска напредна странка осудила је, како се наводи у саопштењу, "хајку и харангу", коју представници правосуђа и медија воде против члана те странке Владимира Цвијана.

"Цвијан је изложен жестокој антикампањи само зато што се дрзнуо да саопшти истину грађанима Србије, без обзира што су на истину о корупцији у правосуђу и раније указивале бројне судије и тужиоци", наводи се у саопштењу СНС-а.

У саопштењу се говори и о незадовољству изјавом портпарола Републичког јавног тужилаштва Томе Зорића који, како сматрају напредњаци, Цвијанове речи унапред квалификује као паушалне оцене и политичке квалификације.

"Томо Зорић и остали представници режима не морају да брину, јер Владимир Цвијан не мисли ни да бежи нити да се склања, већ ће све што зна и има да преда надлежним државним органима, као и онима које представља Томо Зорић", наводи се у саопштењу.

ЛДП: Цвијан руши реформу правосуђа 

Либерално демократска партија (ЛДП) саоштила је да је "згађена" покушајима Владимира Цвијана и Српске напредне странке да руше реформу правосуђа у Србији.

"По речнику којим се обраћа Нати Месаровић, судији која је имала снаге да осуди Милорада Улемека на 40 година затвора, Цвијан се уопште не разликује од бранилаца оних које је Месаровићева осудила", наводи се у саопштењу ЛДП-а.

"Јадна је земља у којој је могуће да један човек, који је стицајем невероватних околности могао да ради у непосредном окружењу председника, назива министарку правде и председницу Врховног касационог суда мафијом", сматра ЛДП.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 21. апр 2010, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

"Mr John Malkovic"

pa u tome je i poenta celog slucaja!

(среда, 21. апр 2010, 06:52) - anonymous [нерегистровани]

He, he

Pa cim je presao u SNS mozete zamisliti o kakvim se dokazima radi.
Pa, Seselj, Toma i Vucko iznose dokaze vec 20 godina. I protiv Milosevica, svojevremeno, ali kad onomad bejahu na vlasti... zaboravise.
Nazalost, i nas narod cesto zaboravlja..

(уторак, 20. апр 2010, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

John Malkovich

Mislim da je normalno da se traze dokazi s tim sto ja mislim da je sve uradjeno mnogo perfidnije,nema tu bas mnogo pisanih dokaza,a osim toga,kako je moguce da neko iz Tadicevog kabineta govori o tome kada je Visoki savet sudstva jedini nadlezan da vrsi izbor sudija..?
Ujedno,LDP sustinski nije u pravu kada poredi advokate Legije i ovog coveka, jer je advokatima posao da ucine sve sto mogu legalnim sredstvima da odbrane svog klijenta..ja bar tako mislim i kakve to onda veze ima sa ovim sto se iznosi,a iznose se bas teske optuzbe, i to od coveka koji je radio za Predsednika, koji nema nikakve veze niti nadleznosti sa izborom sudija.. !