Моратинос и Давутоглу у Београду

Заједничка визија три државе је интегрисан Западни Балкан у Европску унију, рекао министар Вук Јеремић након састанка са шефовима дипломатија Шпаније и Турске. Са министрима разговарао и председник Борис Тадић.

Председник Србије Борис Тадић и министар иностраних послова Вук Јеремић разговарали су са министром иностраних послова Шпаније Мигелом Анхелом Моратиносем и шефом дипломатије Турске Ахметом Давутоглуом.

Председник Тадић имао је одвојене разговоре са министрима иностраних послова Турске и Шпаније. Тадић и Давутоглу изразили су задовољство развојем билатералних односа Србије и Турске, поготово у области економије.

Тадић се захвалио Моратиносу на подршци Шпаније европским интеграцијама Србије и непризнавању нелегално проглашене независности Косова. Током разговора са Моратиносом, констатовано је да су односи Србије и Шпаније на високом нивоу.

Тадић је са Давутоглуом и Моратиносом разговарао и о све бољим односима Србије са земљама у региону. Констатовано је да је заједнички циљ региона стабилизација, просперитет и европска будућност.

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић је рекао да ће Србија ће учинити све да самит Европске уније и држава Западног Балкана буде успешан и да ће радити напорно како би се отворена питања решила.

"Радићемо напорно, а ако ми не можемо да решимо то питање, нико не може", рекао је Јеремић и додао да ове три државе деле заједничку визију Западног Балкана интегрисаног у ЕУ.

Шефови дипломатија три земље заложили су се за пуну интеграцију Балкана у Европску унију и за отклањање препрека на том путу.

"Шпанија је једна о најстаријих европских држава, данас председавајућа Унијом, Турска је мост између Европе и другог континента, а Београд је на пола пута између Мадрида и Анкаре и представља центар гравитације Западног Балкана", поручио је Јеремић.

Јеремић је рекао да је на састанку констатовано да постоји спремност да се решавају отворена питања и пронађу адекватни модалитети иако се тројица министара не слажу када се ради о питању статуса Косова.

"Шпанија и Србија не признају Косово, а Турска је то учинила, али нас то не спречава да сарађујемо у будућности, како бисмо остварили регионалне приоритете", нагласио је Јеремић.

Чланство у европској породици народа

"Централни стратешки приоритет за нас је чланство свих држава Западног Балкана у европској породици народа", рекао је Јеремић и изразио наду да ће у будућности чланице ЕУ постати и Србија и Турска.

Моратинос је рекао да су он и Давутоглу у Београд дошли из неколико разлога, а први је тај што је Србија централни актер на Западном Балкану.

Моратинос је изјавио да је циљ трилатералног састанка у Београду, између осталог, да се што боље организује и министарска конференција о западном Балкану, која у јуну треба да буде одржана у Сарајеву.

Шпански министар је рекао да се Шпанија и Турска, као чланице НАТО-а, радују што ће на следећем састанку Алијансе у Талину уручити мапу пута Босни и Херцеговини, а турски министар Давутоглу поновио је да Шпанија, Турска и Србија деле заједничку визију Балкана и Турске у Унији.

"Европа је континент мира, стабилности, просперитета и глобалне моћи", навео је Давутоглу и додао да је и Западни Балкан регион мира, безбедности и обостраног поштовања.

Давутоглу је подсетио да Турска тренутно председава Процесом сарадње у Југоисточној Европи и да сматра да све нације Балкана деле заједничку будућност у ЕУ.

број коментара 0 Пошаљи коментар