Полемике пре расправе

Скупштина Србије завршила расправу о амандманима на Закон о регионалном развоју и бесплатним акцијама. Заседање остало у сенци бројних полемика. Посланици ће сутра размотрити амандмане на Предлог закона о метрологији.

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о амандманима на измене и допуне Закона о регионалном развоју и расправу о амандманима на бесплатне акције, које предвиђају да ће грађани моћи да стекну право на бесплатне акције и пре процеса приватизације.

Посланици су завршили и расправу о амандманима на измене Закона о Агенцији за приватизацију, којима је предложено обједињавање досадашњих активности Агенције за приватизацију и Акцијског фонда.

Расправу о амандманима на измене и допуне Закона о регионалном развоју обeлежила је полемика посланице Српске напредне странке Јоргованке Табаковић и посланика Г17 плус.

Табаковић је навела да је отац државног секретара Министарства економије Небојше Ћирића, добио новац од Агенције за приватизацију, и поновила наводе о преносу средстава из Министарства за економију институту у којем је радила мајка министра Млађана Динкића.

Поводом тужбе државног секретара Небојше Ћирића, Јоргованка Табаковић рекла је да се неће позивати на имунитет и да ће на суду изнети доказе о токовима новца и рачуна за Агенцију за приватизацију.

"Немојте спомињати имунитет без консултација са вашим адвокатом", поручио је Јоргованки Табаковић посланик Г17 плус Никола Новаковић, на шта је она одговорила да ће бити срећна и без адвоката и имунитета само уз позивање на чињенице.

Министарка за НИП Верица Калановић је навела да су сва министарства на чијем челу су представници Г17 плус транспарентна и да се сви подаци могу добити јер се ништа не крије. И она је рекла да отац државног секретара Ћирића није узео отпремнину.

Државни скретар у Министарству економије Небојша Ћирић поднео је јуче тужбу против Јоргованке Табаковић због њених тврдњи изнетих у Скупштини Србије, да је његов отац узео отпремнину, након неколико месеци рада у Агенцији за приватизацију Србије.

Вербални дуел СРС и напредњака 

Током расправе о измена Закона о регионалном развоју које предвиђају да се број статистичких региона са седам смањи на пет, посланици опозиције изнели су низ критика наводећи да предложене измене неће допринети бољем положају грађана.

Посланици Српске радикалне странке оценили су да су предложене измене закона далеко од децентрализације, док су посланици Нове Србије поновили су да је закон "политичка трговина" за гласање о декларацији којом се осуђују злочини у Сребреници.

Либерално-демократска партија навела је да су измене "катастрофалне" и да стварају националне тензије.

Изменама и допунама Закона о регионалном развоју предвиђени су регион Војводине, Београдски регион, регион Шумадије и Западне Србије, регион Јужне и Источне Србије, регион Косово и Метохија.

И наставак расправе о праву на бесплатне акције, обележила је полемика, овог пута радикала и напредњака о прикупљању потписа за ванредне изборе и реформи правосуђа.

У вербални дуел некадашњих страначких колега, напредњака и радикала, укључила се и шефица посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија.

Серију реплика изазвало је обраћање шефа посланичке групе "Напред Србијо" Томислава Николића, који је негодовао јер су радикали у свом обраћању, како је оценио, негативно говорили о акцији те странке која је прикупљала потписе за расписивање ванредних избора и тиме повредили СНС.

Заменик шефа посланичке групе Српске радикалне странке Александар Мартиновић рекаоје  да СРС не верује да промене у Србији могу да донесу људи попут Горана Кнежевића, сарадници Мирољуба Лабуса и "сензационално појачање, наводно врхунских правника" мислећи на Зорану Милановић и Владимира Цвијана.

Поводом навода Александра Мартиновића да СНС као и Демократска странка купује гласове на локалним изборима и да грађани гласањем за СНС или ДС гласају за исту политику, шефица посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија рекла је "да се чак ни у магновењу не могу поистовети политике СНС и ДС".

Посланичка питања

На почетку заседања, постављајући посланичко питање, шеф посланичке групе Српске радикалне странке,  Драган Тодоровић рекао је да код партија владајуће коалицијe, односно ДС-а, "не постоји воља" да буде откривена политичка позадина убиства премијера Зорана Ђинђића.

Шефица посланичког клуба "За европску Србију" Нада Колунџија одговорила му је да такве оптужбе имају за циљ спречавање откривања политичке позадине тог трагичног догађаја.

Демократска странка Србије је, поводом данашњег трилатералног састанка министара спољних послова Србије, Турске и Шпаније, упитала у ком својству ће турски министар присуствовати том састанку, с обзиром на то да је Турска признала независност Косова и Метохије, није члан ЕУ и није држава из региона.

Посланици Нове Србије затражили су измене Закона о Републичкој радиодифузној агенцији, којима би се 20 одсто од суме који грађани плате РТС на име телевизијске претплате, упућивало регионалним и локалним телевизијама које су добиле фреквенцију.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 21. апр 2010, 00:58) - anonymous [нерегистровани]

polemika pre rasprave

Sve me to podseca na onu arapsku poslovicu:" Kad se slonovi tuku, strada trava."

(уторак, 20. апр 2010, 15:59) - anonymous [нерегистровани]

Polemike u Parlamentu

Tako i dalje tako zvani NAPREDNJACI prednjače u klevetama i izigravaju da su OZNA koja sve dozna. Sve znaju, ali nikada da dokažu to što smoisle,
Gospodja Tabakovićka izgleda da pretenduje na mesto Direktora OZNE.

(уторак, 20. апр 2010, 10:46) - Safet [нерегистровани]

Prvo rešenje je bilo bolje

Ako je primarni cilj ideje o statističkim regionima aplikacija za sredstva iz evropskih fondova (a to su čelnici iz EU postavili kao preduslov, da bi znali kuda ide njihov novac)prvobitno predlozenom podelom na 7 statistickih regiona, cini mi se, nacinjena je korektna funkcionalna podela drzave; posebno u ekonomskom,kulturnom,istorijskom i svakom drugom smislu. Sa tog aspekta, mislim da Juzni i Zapadni region treba i dalje da postoje kao posebne regionalne celine!

(уторак, 20. апр 2010, 08:34) - anonymous [нерегистровани]

Razumem ih...

Normalno je da Zajecar nece da bude podredjen Nisu,kao sto je sad Nis nezadovoljan monopolom Beograda.Prva mapa regiona nije bila losa.