Финансијски извештај парламента

Према прелиминарном извештају, Скупштина Србије уштедела 260 милиона динара у прошлој години. Потрошено је 1,3 милијарди динара, а уштеда је највише остварена због укидања посланичких дневница. За пиће и храну потрошено је више од два милиона динара.

Скупштина Србије уштедела је 2009. године 260 милиона динара, наводи се у финансијском извештају српског парламента, који је представљен Административном одбору. Скупштина је потрошила 1,3 милијарди динара, а уштеда је највише остварена због укидања посланичких дневница.

Иако је било најава да ће се укинути трошкови репрезентације, за пиће и храну потрошено је више од два милиона динара.

Председник Административног одбора Ненад Константиновић изјавио је да је утврђено неколико непревилности и непрецизности у извештају о расходима парламента у 2009. години. 

Тако у Извештају пише да је 65 посланика Демократске странке 300 хиљада динара дало на репрезентацију. Од априла прошле године, Демократска странка је због штедње укинула репрезентацију, тврди Константиновић и најављује да ће извештај на следећој седници Одбора бити разјашњен.

"Оно што смо до сада успели да утврдимо је да је погрешан податак да је посланичка група Демократске странке потрошила 300.000 динара на репрезентацију, али до грешке је дошло зато што је половина тог износа пренета из 2008. године", рекао је Константиновић новинарима у Скупштини.

Рачуница из извештаја каже да су на сокове и кафу највише потрошили социјалисти, 333.660 динара.

Портпарол Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић, правдајућу трошкове те странке за репрезентацију, навео је да посланици СПС примају многе грађане који им се обраћају са разним молбама, питањима, сугестијама на законске предлоге.

После издатака за плате и посланички додатак, највише је потрошено за накнаду за превоз посланика, 88,5 милиона динара. Тако је из скупштинске касе за бензин највише узео заменик председника посланичке групе мањина, Бајрам Омерагић из Новог Пазара, више од милион динара.

Службена путовања у иностранство Скупштину су коштала 16 и по милиона.

Према извештају који још није коначан, председница парламента, која је највише путовала у иностранство потрошила је 320 хиљада динара, шеф скупштинског Одбора за иностране послове и шеф делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе Драгољуб Мићуновић имао је трошкове скоро 900 хиљада динара, а шеф посланичке групе Демократске странке Србије Милош Алигрудић, 400 хиљада динара.

У Извештају, међутим, нису приказани трошкови путовања Владиним авионом, којим су и председница Скупштине и парламентарци путовали прошле године.

Административни одбор није имао кворум да донесе одлуку о извештају, а како је најављено, нова седница биће одржана до краја недеље.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. апр 2010, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

stid

treba da se stide

(понедељак, 19. апр 2010, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

Usteda

Bas smo puno ustedeli.Trosimo i dalje nemilosrdno kao da smo najbogatija zemlja na svetu.Trosimo na gluposti, kao sto su vredjanja,psovke,pretnje isve drugo sto je necivilizovano i to sve na racun gradjana.Sramota je reci koliko smo kao ustedeli, ako se zna koliko smo potrosili,i to za neke gluposti.Sa tim parama bi mogli mnoge gladne nahraniti i popraviti socijalni zivot gradjana.Zali boze gde i za sta ovi trose tolike pare jer od njih bas nikakve koristi nemamo,samo tugu,cemer i jad.Ovo je sramno izneti u javnost.Stidite se.