Спор због спајања региона

Све више несугласица око идеје да се региони у централној Србији споје у два велика, уместо четири, како је првобитно планирано. Неоправдане сумње у нову мапу региона, поручују из Националне агенције за равномерни регионални развој.

Идеја да се региони у централној Србији споје у два велика, уместо четири, како је првобитно планирано, не допада се свим градовима.

Из Ужица замерају то што град губи статус седишта региона. Другим општинама, пак, не свиђа се то што сабирање података може да да нереалну слику о њиховој развијености.

Из Националне агенције за равномерни регионални развој поручују да су сумње у нову мапу региона, неоправдане.

У Лесковцу, срцу Јабланичког округа, где просечна плата не прелази 25 хиљада динара, много очекују од државних планова за равномеран регионални развој.

Градско руководство не радује се, међутим, предложеном спајању региона, јер сматрају да то не доводи стране инвеститоре у њихов крај, већ, опет у веће центре.

Председник Скупштине Лесковца Живојин Стевановић каже да не види да Бор, Зајечар Пирот, Ниш, Крагујевац, Лесковац, Врање, имају некакве природне и друге ресурсе са којима би били равноправни или би могли да стигну ове друге регионе.

Спајање источне Србије у којој је центар Зајечар и јужне у којој је главни Ниш, у Сталној конференцији градова и општина, сматрају неспојивим.

Тврде да то може да умањи шансе неразвијенима да конкуришу за средства из фондова Европске уније.

Новак Гајић из Сталне конференција градова и општина каже да Ниш има велики прилив становништва док у Бујановцу и Лесковцу имамо висок прираштај.

"Са друге стране, источна Србија се празни. Међутим када се то споји, даје релативно солидан просек и те разлике у развијености се не виде", сматра Гајић.

У Националној Агенцији за регионални развој међутим, кажу да разлога за бригу нема. Свака општина посебно ће сабирати своје податке и конкурисати за новац европских фондова.

Горан Џафић из Националне агенције за регионални развој каже је суштина регионалног развоја да се помогне неразвијенијим општинама.

"Београд је убедљиво најразвијенији регион, па београђани би први имали разлога да се буне против оваквог закона. Мислим да томе нема места. Суштина равномерног регионалног закона јесте да се смањи притисак на велике центре попут Ниша, Новог Сада, Београда", сматра Џафић.

Многи привреднци заинтересовани су да, због повољнијијх услова, пренесу пословање у неразвијене општине, тврде у Националној агенцији.

Локалним срединама поручују да више сарађују и за градоначелнике бирају способне менаџере, који умеју да привуку инвеститоре.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. апр 2010, 10:03) - Marko [нерегистровани]

Mučenje

Ima mi još dosta da se mučimo dok ne decntralizujemo Srbiju. To nam jednostavno nije u krvi.