Приштина, САД и ЕУ "убрзавају" формирање владе

Комесар ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ посетиће следеће недеље Приштину, преносе медији, тврдећи да ће до посете доћи због озбиљне укључености Америке у односе Приштине и Београда и истека рока странкама победницама избора на Косову да фомирају следећу владу. Формирање владе је повод и за долазак изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела, који се на Косову очекује у четвртак. Мандатар Аљбин Курти има 14 дана да формира владу.

Мандатар и председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти још није ступио у контакт са Исом Мустафом, председником друге странке по броју посланика - Демократским савезом.

Мустафа и његови сарадници кажу да чекају Куртија и одговор на њихову понуду да добију функцију председника парламента до избора њиховог кандидата за председника Косова. Премијер би био Аљбин Курти, а влада би имала 12 министарстава.

За очекивати је још неки сусрет Куртија и Мустафе, али  пре тога почео је притисак водећих земаља запада. Амбасадори Америке и Велике Британије посетили су Демократски савез.

"Суочавамо се са огромним притисцима да постигнемо коалицију са Самоопредељењем. До краја недеље мора да  се постигне  договор о коалицији или мора да се  закључи да нема услова за то", каже Иса Мустафа, председник ДСК.

Аналитичари у Приштини кажу да дипломате имају и друге опције ако не буде договора Исе Мустафе и Аљбина Куртија.

"Сви ти међународни фактори не говоре ко да формира владу него да се она што брже формира због наставка дијалога са Србијом. У том смислу мислим да мандатар господин Курти није заинтересован да преузме одговорност премијера", каже аналитичар Фатмир Шехоли

Пред будућом косовском владом су вруће теме, дијалог са Београдом, међународни суд за злочине припадника бивше ОВК.

У Приштини кажу да су шансе за договор Самоопредељења и Демократског савеза мале, па по истеку рока од 15 дана који Курти има, виде другу комбинацију за формирање владе.

"ДСК, Алијанса за будућност, Социјалдемократска иницијатива Фатмира Љимаја, листа Српска са својих 11 посланика и девет посланика мањинских заједница. Они чине 67 посланика и то је довољно за формирање владе", каже Шехоли.

У комбинацији је и мањинска влада којом би руководио покрет Самоопредељење, међутим процене су да би она била кратког даха, па би нови избори били на крају једина варијанта.
Аљбин Курти и Иса Мустафа имају шансу за договор до 4. фебруара.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

SAD i EU su u velikoj dilemi...

Zapadne sile ni same vise ne znaju sta ce sa srpskim KosMetom.Mislili su ga oteti silom ali to nije proslo jer su se srbi pokazali kao tvrd orah,potpisali su Rez.SB.UN.1244 pa nece da je ispostuju,a morali bi.
Druga dilema Amerike i,Britanije i Njemacke je da li to "rukovodstvo" u Pristini treba voditi na sud za ratne zlocine OVK,ili im opet ukazati povjerenje da formiraju "Vladu",pa ih docekivati,sa najvisim pocastima,u svojim drzavama.
Medjutim,samo je jedno sigurno,a to je da Srbija nece dati svoj KosMet ni po koju cijenu i da vrijeme radi za Srbiju,a ne za njih.

(уторак, 21. јан 2020, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Договор

Имају две недеље да се договоре да одлуче како им сад и еу кажу, ваљда је такав ред. Право демократско одлучивање.