Боцан-Харченко: Србија има најбољу политику за Зaпадни Балкан

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да Србија има најбољу политку за Западни Балкан и она је резултат избалансиране и уравнотежене сарадње са Европом и Русијом.

"Видљиво и очигледно је да Србија има политку коју сматрамо најбољом на Западном Балкану захваљујићи равнотежи и балансираној сарадњи са Западом, Европом и Русијом", рекао је Боцан-Харченко и додао да Русија сматра и да је таква политика најбоља опција за регион Западног Балкана.

Евроинтеграције и чланство Србије у ЕУ и других балканских земаља нису никава сметња за Москву и препрека за сарадњу са Србијом, рекао је Боцан-Харченко на скупу о балканској политици Руске Федерације у Институту за међународну полтику и привреду, којем су присуствовали и бројни амбасадори и представници дипломатског кора.

Оценио је да политика Русије на Балкану никада није била активнија.

Што се тиче састанка Владимира Путина са председницима, Александар Вучић је на првом месту у Европи, рекао је Боцан-Харченко и додао је да је то могуће када у односима постоји суштина и подршка, укључујући и ону за питања КиМ.

Он је рекао и да се на Балкану реализују руски пројекти међу којима су  Гапсромњефт, железнице и Турски ток који ће у Србији, како очекује, бити завршен наредне године.

Додао да је да не разуме критике да се преко гаса и нафте јача зависност од Русије.

Амбасадор је оценио и да ЕУ није иста она која је била пре десет година или када је прављена пролитика проширења на Западни Балкан и да, као таква, не може бити решење за све проблеме.

"Не постоји предуслов за наставак дијалога Београда и Приштине" 

Амбасадор Русије у Београду оценио је да је Балкан најважнији регион за стабилност у Европи и да отворено косовско питање представља највећу препреку у остварењу тог циља.

Отворено питање Косова - непостојање помака у дијалогу и решења - један је од најважнијих разлога за нестабилност у региону, рекао је Боцан-Харченко и оценио да је без коначног решења свих отворених питања немогуће успоставити стабилност широм Европе.

"Мислим да не постоји ниједан услов, ни предуслов за конструктивну размену мишљења и наставак разговора Београда и Пришитне", навео је амбасадор и подсетио да Москва подржава наставак дијалога и сматра да је досадашњи формат разговора најбољи.

Као највећу препреку и најважнији проблем за наставак дијалога Боцан-Харченко види то што ЕУ није успела да се постигнути договори имплементирају, што, како каже, смањује поверење у разговоре и посредовање.

"То је очигледно. И сада када се размишља о наставку важна је реализација договореног", рекао је Боцан-Харченко и додао да нема осећај да ће проблем бити ускоро решен.

Он је оценио да је неопходан притисак на Пришитну и у смислу побољшања ситуације и свакодневног живота, али је то, како је додао, за сада немогуће, јер након избора нису формиране институције.

Из тог разлога, како додаје, свака прича о дијалогу има само теоретски смисао.

Према његовим речима, важно је да се на КиМ задржи и војно и цивилно присуство, да се њихово укидање не дозволи да би Приштина задовољила своје интересе.

"Шпијунска афера је иза нас" 

Што се тиче Београда и Москве, афера "руски шпијун" је иза нас, поручио је амбасадор Русије на питање новинара шта је председнику Србије одговорио на "зашто", које му је Александар Вучић упутио поводом снимка о предаји новца руском обавештајцу.

Боцан Харченко је рекао: "Не бих желео да поновљамо читаву причу која је иза нас".

Додао је да је о томе већ доста речено, и да онај кога то интересује може да погледа изјаве и председника Србије, и његове, и портпаролке Министарства спољних послова Марије Захарове.

Руски амбасадор је још једном тим поводом оценио да су односи две земље, након прошлонедељног, 17. сусрета двојице председника Александра Вучића и Владимира Путина у Сочију, добили нови подстицај и да ће сарадња бити још интензивнија.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 15:36) - anonymous [нерегистровани]

@"pokrenuo Zapad preko svojih medija, providno?"


Izvini prijatelju, Predsednik naše zemlje je izašao i rekao da se to stvarno dogodilo, da to jeste Ruski špijun snimljen na delu, i da u to nema nikakve sumnje. Čak i da je ruskog ambasadora pitao zašto nam to rade. Molim obavesti se o slučaju pa onda komentariši.

(уторак, 10. дец 2019, 15:32) - milan lala [нерегистровани]

Pomozite nam sad, odmah

Postovani ambasadore nas Srbe nema potrebe kontrolisati / proveravati da ne kazem "spijunirati" kad je Rusija u pitanju. Nasi zajednicki neprijatelji hteli su nas zavaditi vasom nepaznjom , mozda se delovalo kako bi nas narod rekao po onoj staroj izreci "kog su zmije ujedale i gustera se plasi" , . Srpski narod je uz Rusiju i nikad je nebi izneverio kao sto su to neki vasi bivsi favoriti vise puta cinili a vi im oprastali i uvek favorizovali u odnosu na Srbiju i Srbe . Ne gledajte nas kroz njih mi nikada nismo bili kao oni niti cemo biti. Posle svega ostala je zabrinutost kod nas u narodu. Sad bi bio red da nas " ohrabrite " sa jednim brzim slanjem vase donacije tenkova i BOV. A zajedno sa tom donacijom da stigne i Pancira S1 i naravno mocni Smerc koje je prdsednik Putin preporicio nasem predsedniku . Pancir smo vec platili dali ste velik popust hvala vam braco od srca, a Smerc nam isto poklonite / donirajte . Pomozite .

(уторак, 10. дец 2019, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

Kakve afere

Znaci da Rusija saradjuje sa Srbijom u stvaranju izmisljenih afera da bi se prekrile one prave..

(уторак, 10. дец 2019, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

@Ma je li

Да да, понашају се као САД, Русија је бомбардовала Србију осиромашеним уранијумом, уништила мостове, фабрике, путеве, бомбардовала путничке возове пуне цивила, отела је Србији трећину земље, доносила резолуције о геноцидности српског народа (а Америка то спречила УН, зар не?), Русија је подржала протеривање 300.000 Срба са простора Републике Српске Крајине... Како неки људи имају образа да пишу тако лицемерне коментаре, питам се стално.

(уторак, 10. дец 2019, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Ma je li?

Tek tako da se pređe preko toga? Baš vi Rusi umete da razočarate ljude koji veruju u vas. Ponašate se kao SAD. SRAM VAS BILO!

(уторак, 10. дец 2019, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

Ma nemoj!

Čuj, "iza nas", a zašto bi bilo "iza nas"?
Treba da se razreši, a ne da nas zamajavate još i vi.

(уторак, 10. дец 2019, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

Управо тако

Запад је преко својих медија у Бугарској, која им је сада база за дипломатско деловање у југоисточној европи, покренуо ту аферу са циљем да наруши односе Србије и Русије, не тразмишљајући колико је та прича провидна. Баш ће Русија која штити суверенитет Србије у УН, која опрема нашу војску и која је спречила усвајање британске резолуције о фингираном "геноциду" у Сребреници, радити нешто против Србије. Не знам који здраворазумски човек у Србији може да поверује у ту причу.