Вулин Годфрију: Смањење снага Кфора угрожава безбедност неалбанског становништва

Министар одбране Александар Вулин разговарао је се са новим амбасадором САД Ентонијем Годфријем о војној сарадњи две земље.

Вулин је истакао да се односи Министарства одбране Србије и Оружаних снага САД заснивају се на партнерству и активности билатералне војне сарадње и реализују се на основу заједничких интереса, саопштило је Министарство одбране.

Министар је истакао значај подизања оперативних и функционалних способности Војске Србије кроз заједничку обуку и вежбе са америчком војском, даљи развој базе "Југ" и сарадњу са НАТО у оквиру Партнерства за мир.

"Србија, као војно неутрална земља, отворена је за сарадњу са свим партнерима у областима од заједничког интереса", рекао је Вулин и нагласио да је Кфор најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије.

Према његвоим речима, одлука о смањивању снага Кфора треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума

Вулин је истакао да смањење снага Кфора у садашњим условима негативно утиче на безбедност неалбанског становништва на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу.

Поручио је Годфрију да је Србија дубоко забринута због подршке одређених чланица НАТО промени мандата тзв. "КСБ" и суштинском формирању тзв. "војске Косова", додавши да је наведена ситуација крајње забрињавајућа и неприхватљива.

Амбасадор Годфри је навео да је упознат са степеном сарадње две земље на војном плану и похвалио што Србија подржава и наглашава значај мисије Кфора.

Похвалио је и транспарентност у медијском представљању сарадње са КФОР, што, како је рекао, у значајној мери доприноси позитивној атмосфери и стабилности.

Годфри је додао и да очекује да се у наредном периоду сарадња подигне на виши ниво.

Рекао је Вулину да су САД опредељене за одржавање мира и просперитета у региону и да ће на конструктиван начин сарађивати са Владом Републике Србије на том плану.

број коментара 0 Пошаљи коментар