Србији би могао да одговара француски предлог

Министри Европске уније разговараће на састанку Савета општих послова у Бриселу о политици проширења и приступања Унији. Из Савета ЕУ поручују да ће први пут бити размотрен и француски предлог о реформи политике проширења који је представљен прошле недеље, а који укључује четири принципа. Директорка Центра за европске политике Милена Лазаревић каже да примена нове политике може створити услове за бржи напредак Србије.

Директорка Центра за европске политике Милена Лазаревић подсећа да је објављивању документа претходило одбијање Француске да се отворе преговори са Северном Македонијом и Албанијом, што је изазвало негативне реакције.

"Мислим да је француска искористила тренутак у којем је створена тензија и криза да представи своје предлоге и да на неки начин услови остатак држава чланица да се озбиљно позабаве њиховим предлозима", истиче Лазаревићева.

Каже да је документ, назван "Нон-пејпер" врло кратак и да оставља много простора да се дискутује и претпоставља шта стоји иза одређених предлога

"Четири принципа на којима је заснован француски предлог, усмерена су, пре свега, на то да се процес приступања учини постепенијим. Идеја је да се постепено приступа одређеним сегментима политика Европске уније. На тај начин би се државама кандидатима омогућила и отварања одређених предности чланства доста раније", објашњава Лазаревићева.

Оставља се чак и могућност, како је рекла, да званичници из земаља кандидата учествују у разговорима и преговорима у Савету Европске уније, али да не би имали право гласа.

Приступање структурним фондовима, објашњава Лазаревићева, остављено је као могућност.

"Мислим да би то морао да буде апсолутно неопходан елемент новог приступа, да се државама у складу са њиховим напретком, за одређене области у којима су завршиле преговоре, отворе структурни фондови. То би у великој мери помогло да се затвори развојни јаз са Европском унијом", каже директорка Центра за европске политике.

Примена на све земље Западног Балкана 

Милена Лазаревић сматра да званичници у Паризу желе да се нова политика проширења примени на све земље Западног Балкана.

"Постоји и принцип повратности процеса, односно, ако не напредујемо већ назадујемо у реформама, процес може да се врати уназад", објашњава Лазаревићева.

Каже да би Србија применом нове политике проширења добила да процес, који траје предуго, покаже одређене користи за грађане далеко раније.

"И политичари желе награде у краћем року како би поднели одређене жртве и спровели тешке и политички болне реформе. Тренутна ситуација је да награде долазе на далеком крају читавог процеса", истиче Лазаревићева.

Каже да су Французи решени да прогурају свој предлог и да су намерно оставили простор за дискусију и постизање компромиса.

"Део стручне јавности је изјавио како ово није ништа ново и како су многи од сегмената предлога већ били укључени у стратегију коју је Комисија објавила прошле године, али не бих се са тим сложила. Има новости, а ђаво ће бити у детаљу", наглашава Милена Лазаревић.

Каже да ће Србија имати услова да брже напредује, ако се предлози усвоје, али да се без политичке воље ништа не може остварити.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. нов 2019, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Prodavci magle

Ne uspevaju u izvođenju politike koju nam serviraju, pa nas sad ubeđuju da je to za nas i bolje.Dakle, ubeđuju nas da je njihova politika prema EU loša. Super.Ja bih samo da vidim da Srbija sada insistira i na reciprocitetu - da EU ne može da ima koristi od nas Dakle, visoke carine na svu robu iz EU i naplata viza 100 evra za njihove građane sve dok ne priznaju Srbiju u njenim pravim granicama i ne završe okupaciju KiM.Takođe, zabrana bankama iz EU da u Srbiji otvaraju svoje "ćerke" sve dok se na račun svakog državljanina Srbije ne isplati odšteta za sankcije, bombardovanje i drugo uništavanje u iznosu od milion evra po stanovniku.Eto, ja ću stati na manje od 4 principa.

(понедељак, 18. нов 2019, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

Iskustvo i tradicija

Elementarno pravilo svih uredjenih sistema da jedan posao koji je započet po definisanim pravilima-procedurama, po istima se i okončava a nova pravila se mogu odnositi tek na nave učesnike. Samo neozbiljni mogu pravila menjati u toku procesa a još neozbiljniji unapred znaju ta su nova pravila bolja iako ih još nisu ni videli!!!

(понедељак, 18. нов 2019, 10:48) - anonymous [нерегистровани]

Koj je naš interes?

Ući u EU je odricanje Državnosti i prihvatanje diktata Brisela.Ne kažem da ni danas nije tako.Narodi mnogih EU zemalje se bune upravo zbog toga.