Курти: Сукоб са Србијом не би могао да се локализује

Кандидат за косовског премијера Аљбин Курти одбацио је идеју о размени територија, јер како тврди, иза ње стоји идеја председника Србије Александра Вучића да подели Косово. Упозорава и да се нови "сукоб између Косова и Србије" не би могао локализовати, тим пре што, како је рекао, "наспрам Србије Албанци делују као нација, а не као крхка држава Косово".

Аљбин Курти је изјавио да у овом тренутку није потребно убрзање преговора Београда и Приштине.

Курти је у интервјуу Побједи рекао да би уместо тога приоритет требало да буде разговор о томе шта се у преговорима до сада постигло и шта предстоји.

Најавио је да ће он предводити косовски преговарачки тим, у који ће ући чланови владе, опозиција и независни експерти.

"Србија Косову дугује за агресију и окупацију, дугује нам ратну одштету, пензиони фонд и штедњу грађана у банкама које су узели. Никада нису вратили артефакте наше културне баштине, никад нису предали осумњичене за ратне злочине. Дакле, хајде да почнемо од наших захтева, па да видимо шта ће нама Србија понудити", тврди Курти.

Одбацио је идеју о размени територија, јер како тврди, иза ње стоји идеја председника Србије Александра Вучића да подели Косово, а после тога, кроз разграничење са Хрватима да, како каже, подели Босну и Херцеговину, што све, каже Курти, иде на руку Русије.

Курти је упозорио да се нови сукоб између Косова и Србије не би могао локализовати, тим пре што, како је рекао, "наспрам Србије Албанци делују као нација, а не као крхка држава Косово".

Поновио је наводе да је председник Србије Александар Вучић политички наследник Слободана Милошевића, баш као што је Милошевић био политички наследник Александра Ранковића, односно да Вучић, како каже суштински припада истој линији "српске експанзионистичке политике".

Курти је поновио да ће у односима са Србијом инсистирати на "пуном политичком, економском, трговинском и државном реципроцитету.

Он рекао и да Србија мора да изручи Милана Радојичића због сумње да је умешан у убиство Оливера Ивановића.

Пребројавањем гласова се само губи време 

Курти каже да би косовска влада могла да буде формирана следећег месеца и оценио да се новим пребојавањем гласова само губи драгоцено време пошто су "избори показали вољу грађана за променама и ствари су мање-више јасне".

Поновио је да ће у новој влади бити "представници Срба са Косова, а не представници Србије" и да она неће политички зависити од Српске листе.

Према његовим речима, "Српска листа функционише као огранак или директорат српске владе, а не као партија, и представља интересе Србије, а не интересе Срба на Косову".

"Као будући премијер, веома сам заинтересован да саставим владу заједно са Србима којима је Косово отаџбина, дакле, с грађанима Косова, а не с представницима државе која не признаје Косово и која се свуда и све време бори против ње", рекао је Курти.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. нов 2019, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

Ej Kurti, generale bez armije

Veoma si hrabar kad govoriš ispred kapije Bondstila. Ček kad se ta kapija zatvori, kao što se malopre zatvoriše tri u Siriji, onda da te vidim...

(недеља, 17. нов 2019, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

@Kim

Тако је! Како отишло, тако ће се и вратити! До тог дана, сва решења су привремена и служе да се задовољи нека дипломатско-политичка форма.

Само без журбе!

(недеља, 17. нов 2019, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

Samo polako.

Tiha voda,breg roni. Nece ni taj Kurti dugo. Kao ni ta tvorevina sto ih albanci nazivaju Kosovo. Bar ne u ovakvoj formi sto je sada. A sto se tice njegovog intervjua podgorickoj Pobjedi, to je pokusaj provokacije prema Srbiji.

(недеља, 17. нов 2019, 18:00) - milan lala [нерегистровани]

KiM i buducnost

Jos nije ukapirao da ce kvazi drzava "kosove" postojati onoliko dugo koliko bude trajala okupacija KiM od strane SAD. Onog dana kad SAD izgubi interes za KiM i napusti KiM sledeceg dana nestace kvazi drzava "kosove" i Srbija ce povratiti svoju okupiranu teritoriju. Sve drugo su albanske fantazije .

(недеља, 17. нов 2019, 16:44) - anonymous [нерегистровани]

Ajoj boze dragi

Sem provociranja nemaju nikakav plan....

(недеља, 17. нов 2019, 16:21) - Zoran [нерегистровани]

Kulturna baština?

Ko je pred očima celog sveta sa krova crkve odvaljivao krst? On će o kulturnoj baštini.

(недеља, 17. нов 2019, 16:01) - lll [нерегистровани]

kim

Kosovo i Metohija treba da se vrate vojno u sastav Srbije kad dodje trenutak za to, sve ostalo je mlacenje prazne slame.

(недеља, 17. нов 2019, 14:22) - Рауш [нерегистровани]

Дуге цеви нису довољне.

Опет звецкају америчким оружјем, Иначе Албанци не би имали чиме да прете.