ИЗ ЧАСА У ЧАС

Медведев у Београду – обележавање 75 година од ослобођења и подршка сарадњи

Руски премијер Дмитриј Медведев борави у једнодневној званичној посети Србији, поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. Гост из Русије присуствовао је приказу способности војске "Слобода 2019" на аеродрому у Батајници. Састао се са премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем. У Народној скупштини је одржао говор пред посланицима којима је поручио да Србија може да рачуна на подршку Русије. Медведев и Брнабићева положили венце на гробље ослободиоцима Београда. Свечана академја у Центру "Сава".

23.20 Свечаном вечером завршена посета Медведева Београду

20.00 – У центру "Сава" почиње Свечана академија поводом годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. Пре изложбе Медведев и Вучић обилазе изложбу у холу коју је организовало пет различитих институција.

19.15 – Вучић и Медведев разменили су поклоне. Вучић је Медведеву поклонио икону Светог Архангела Михаила. Председник Србије је на поклон добио антикварну књигу, као и руска вина.

19.30 – Медведев је на Твитеру објавио да је почаствован да учествује у обележавању 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.  

19.00 – Након обраћања двојице лидера и потписивања споразума испред Палате Србија је извршена почасна паљба и приређен је спектакуларан ватромет који је трајао неколико минута. 

18.50 –  Руски премијер Дмитриј Медведев рекао је да му је драго што овај посебан дан проводи међу пријатељима.

"Нема тако пуно земаља за које ми у Русији можемо да кажемо да су нам пријатељи, али не било који пријатељи, већ они који са нама оцењују историју", истакао је Медведев.

18.45 – Председник Србије Александар Вучић је након церемоније размене споразума рекао да осећа велику част јер руски премијер Дмитриј Медведев заједно са Србијом обележава 75. годишњицу ослобођења Београда у Другом светском рату.

"Као народи који су претрпели ужасне губитке у Другом светском рату представљамо снагу која се бори против фалсификовања историје", рекао је Вучић. 

18.35 –  Почела церемонија потписивања споразума између Србије и Русије.

17.40 - Почео разговор председника Србије Александра Вучића и руског премијера Дмитрија Медведева. На почетку састанка председник Вучић обратио се на руском језику.

17.20 - Ана Брнабић и Дмитриј Медведев положили венце на гробљу ослободиоцима Београда.

16.40 – Посета Медведева Београду привукла је пажњу светских и регионалних медија.

16.32 – Од мог последњег говора на истом месту прошло је 10 година, али се од тада наши посебни односи нису променили. Огромна ми је част да учествујем у обележавању 75. годишњице ослобођења Београда. Честитам братском српском народу и желим му слободу и благостање, рекао је Медведев у обраћању посланицима Скупштине Србије.

14.55 – Почели разговори Медведева и Брнабићеве. Руски премијер поручио да је годишњица ослобођења Београда заједнички празник. 

14.43 – Премијерка Србије Ана Брнабић свечано, уз Гарду Војске Србије, дочекала руског колегу испред Палате Србија. Следи интонирање химни Русије и Србије.

13.50 По завршетку вежбе, Медевед се упутио ка Палати "Србија" где ће га свечано, уз Гарду Војске Србије, дочекати премијерка Ана Брнабић.

12.40 –  Руски премијер стигао на аеродром у Батајници где присуствује приказу најсавременијег наоружања и опреме Војске Србије.

12.10  Медведев стигао у Београд, где га је на Аеродрому "Никола Тесла" дочекала премијерка Ана Брнабић. После краћег разговора упутили су се ка батајничком аеродрому.

Медведева је на Аеродрому "Никола Тесла" уз чланове делегације дочекала премијерка Ана Брнабић.

Руски премијер се потом упутио на војни Аеродром "Пуковник – пилот Миленко Павловић" где је присуствовао војној вежби "Слобода 2019".

По завршетку вежбе, Медведева je испред Палате "Србија" свечано дочекaла премијерка Ана Брнабић. Српска премијерка и предеседник Владе Русије унутар тог здања имали су билатерални састанак.

Медведев се затим обратио и посланицима Скупштине Србије након чега је са премијерком Србије Аном Брнабић положио венце на споменике ослободиоцима Београда.

Руски премијер се у Палати "Србија" састао са председником Србије Александром Вучићем након чега ће се обратити новинарима.

Медведев је присуствовао и свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Центру Сава, а са гостом из Русије српски председник вечераће у Дому гарде.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(субота, 19. окт 2019, 20:10) - anonymous [нерегистровани]

Odlicno

Velika cast nam je danas ukazana ovom posetom.

(субота, 19. окт 2019, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

10

Radujemo se i ovoj posjeti, naših braće i prijatelja.
Prijatan boravak u Srbiji!

(субота, 19. окт 2019, 14:00) - Aleksandar [нерегистровани]

Cast

Ogromna cast za nasu zemlju.

(субота, 19. окт 2019, 13:54) - Đorđe [нерегистровани]

Poseta Ruskog predsednika Vlade Dmitrija Medvedeva Srbiji

Dobro došao! Rusija je najveća podrška bratskoj Srbiji!

(субота, 19. окт 2019, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

Nkhvfdsrgb

Dobro dosao !

(субота, 19. окт 2019, 13:10) - Stariji lik [нерегистровани]

bravo i za svaku pohvalu

Deco, niste svesni, niti dovoljno iskusni da govorite bilo šta o ovakvim posetama.
Balansiranjem između različitih političkih sistema Tito je uspeo da doprinese razvitku zemlje u toj meri da budemo u korak sa svetom. Kasnije se to sve raskantalo.
Vučić radi ono što je Tito radio nekada, ali u drugačijim okolnostima i sa većom uspešnošću. Bravo, kažem ja.

(субота, 19. окт 2019, 13:02) - milica [нерегистровани]

Poseta Medvedeva

Medvedev je dobrodošao u Srbiju.

(субота, 19. окт 2019, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Ista dusa

Dobro nam dosao brate Ruski , osecaj se kao kod svoje kuce.

(субота, 19. окт 2019, 12:31) - OM [нерегистровани]

Komentar

Rusi su uvek uz Srbiju i to niko i ništa neće promeniti .

(субота, 19. окт 2019, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Poseta

Pocetak i kraj i prava mera svih stvari je Rusija i poseta ruskog gosta.Velika podrska za Srbiju,kapa dole Medvedevu na zalaganju za nasu zemlju i narod