Миливојевић: Важно је да се дијалог деблокира

Главна тема разговора предсеедника Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел у Њујорку биће Косово и Метохија, сматра дипломата Зоран Миливојевић и додаје да Немачка жели да до краја буде укључена у тај процес.

Постоји посебан интерес с једне стране Немачке а са друге ЕУ и Ангела Меркел ће уразговору са Вучићем говорити и у име Немачке и у име ЕУ, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Зоран Миливојевић.

"За нас је важно да се дијалог деблокира и да оно на чему Србија инсистира - а то је да је само компромис могуће решење и никакво наметање са стране и да су максималистички захтеви Приштине неприхватљиви", каже Миливојевић.

Разговор са Немачком је значајан и због става који је прилично тврд када је у питању независност Косова коју Немачка признаје и од чега не одустаје.

"Због тога је и овај разговор важан да се и Немачка призове на страну да разуме да је компромис важан и да једино решење које обезбеђује мир и стабилност на овим просторима подразумева сагласност две стране и решење које не доводи у питање интересе и једне и друге стране", сматра Миливојевић.

Коовско питање се не може решити без великих сила и без Савета безбедности УН јер то је последње место на коме ће се статус дефинитивно решити какав год да буде и када год да буде, тврди Миливојевић и додаје да је реално да се и Немачка приближава ставу о компромису.

"Постоји интерес Вашингтона да се то брже реши, али независно од тога, Србија има своје интересе и без обзира и на притиске и на убрзање, уколико ти интереси не могу да се реализују, тешко је очекивати да се постигне неко решење које би било на штету Србије", нагласио је Миливојевић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 06:40) - anonymous [нерегистровани]

To je moglo odavno

da smo uveli najavljene kontramere, ali ....

(недеља, 22. сеп 2019, 11:07) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

"Nemacki stav je tvrd"

Otici ce i Angela Merkel, doci ce drugi. Nemacka jeste ekonomska sila ali nije u Savetu bezbednosti koji ce na kraju ako dodje do dogovora da daju svoj "potpis"

(недеља, 22. сеп 2019, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Blokada

Treba da ostane sto duze. Mi je nismo izazvali vec oni. Vreme radi za nas a njima se zuri jer dupliranjem taksi mislili su da ce nas naterati da popustimo povodom priznanja Kosova.Malo su se zaigrali.

(недеља, 22. сеп 2019, 09:57) - anonymous [нерегистровани]

Shvatimo jednom za uvek

Njima je iskljucivi cilj da mi izvrsimo priznanje. Sve drugo je filozofiranje. Treba cekati pa makar i 50 godina.