Хрватска реаговала на Вучићеву изјаву, министри одговарају

Хрватско министарство вањских и еуропских послова је, поводом јучерашње изјаве Александра Вучића, позвало Србију да "уместо манипулисања чињеницама" унапреди положај хрватске мањине и напусти реторику која штети односима две државе. Реаговали су министри Ивица Дачић и Небојша Стефановић.

Министарство спољних и европских послова Хрватске (МВЕП) оценило је као "крајње неприхватљиву" јучерашњу изјаву председника Србије Александра Вучића који је поводом напада на Србе у Книну рекао да је разумљиво што се највећи део српског народа пре 30 година побунио против таквог режима.

Хрватско министарство је позвало Србију да, како наводи у саопштењу, уместо манипулисања чињеницама унапреди положај хрватске мањине и напусти реторику која штети односима две државе, пренела је Хина.

"Република Хрватска одбацује овакав покушај релативизације српске одговорности за изазивање оружаног сукоба и агресије на хрватско државно подручје, који су резултат великосрпске политике Слободана Милошевића", наводи се у саопштењу министарства .

Како се још наводи, "управо претензије на мешање у унутрашње ствари суседне земље чине основну разлику између хрватске и српске политике, која није од јуче".

МВЕП наводи и да Хрватска јамчи највиши ступањ заштите права националних мањина и да изграђује толерантно и инклузивно друштво утемељено на владавини права и поверењу међу грађанима.

Реаговања српских званичника 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је за Вечерње новости изјавио је да лицемерно звуче залагања хрватског министарства за права Хрвата у Србији, у ситуацији када се Срби нападају зато што гледају пренос утакмице Црвене звезде.

Према његовим речима, то се у Србији никада не би десило, нити би председник Србије ћутао на такве нападе.

Реаговао је и министар полиције Небојша Стефановић који је у изјави за Танјуг истакао да Хрватска пре свега има проблем са Александром Вучићем "зато што је председник своје земље, који мисли својом главом и који се бори за националне интересе Републике Србије".

"Не само што Александар Вучић није урадио ништа лоше, већ је напротив значајно помогао у унапређењу положаја хрватске националне мањине у Србији, што показује да они заправо не могу да прихвате председника Србије који неће бити само пуки извршилац онога што Хрватска каже и неће само климати главом на свако њихово саопштење", рекао је Стефановић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. авг 2019, 08:33) - Rade [нерегистровани]

Sramota

U politici nema sramote samo interes.

(недеља, 25. авг 2019, 21:20) - anonymous [нерегистровани]

Hrvatsko Ministarstvo....

da ima obaza nebi ni rec progovorili o Hrvatskim manjinama u Srbiji jer su Ti koji drze pridike isterali sve Srbe pa i druge nacije iz Hrvatske i sada nemaju problema sa Nacinalnim manjinama uopste! Pitam se smao kako ih posle svega ovakvog kometara nije sramota i dali znaju za sramotu i bruku!? Aman nama ta Evropa kakva je netreba nista i neznam zasto smo zapeli... a Bogami i upleli smo se dosta tamo gde nam nije bilo mesto.