Вучић и Макрон одали почаст браниоцима Београда у Великом рату

Полагањем венаца на Споменик браниоцима Београда 1914-1918 на Новом гробљу, председници Србије и Француске Александар Вучић и Емануел Макрон одали су почаст страдалима у Првом светском рату.

Двојица председника венце су положили уз звуке трубе репрезентативног оркестра гарде Војске Србије, који је извео песму "Тамо далеко".

На једном венцу је српска застава, на којој је пише "председник Републике Александар Вучић, јуначким прецима, поносни потомци", а на другом француска застава са натписом "председник Републике Француске".

Спомен-костурница бранилаца Београда 1914-1918 једно је од најзначајнијих спомен-обележја из времена Првог светског рата у Београду.

За време тог рата, Београд је био прва бомбардована престоница, највише рушен и брањен град у Европи, а у крипти спомен-костурнице почивају кости 3.529 знаних и 1.074 незнана јунака.

У време Великог рата, Србија и Француска су биле савезнице, Француска је помагала нашу земљу у наоружању, а касније је организовала и пребацивање српске војске са јадранске обале на острво Крф.

Такође, збринула је и бројне болеснике и рањенике у својим болницама, а децу и омладину сместила у своје школе у Француској.

Била је и једна од главних организатора Солунског фронта, а на челу уједињене ослободилачке српско-француске војске налазио се француски генерал Франссе д' Епере коме је у Београду подигнут споменик и један од булевара носи његово име.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 09:34) - Sara [нерегистровани]

Bravo

Makron nije obilazio region,već je posebno došao da poseti Srbiju i rasplamsa staro prijateljstvo između ova dva naroda koje datira još od prvog svetskog rata!

(уторак, 16. јул 2019, 00:42) - Nikola [нерегистровани]

.

Dolazak Makrona je od velikog značaja za Srbiju, pogotovo što dve decenije nijedan veliki zvaničnik nije bio u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

(понедељак, 15. јул 2019, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Prijateljstvo

Slava i hvala svim oslobodiocima u velikom ratu.

(понедељак, 15. јул 2019, 21:48) - Melita [нерегистровани]

cast

Istorija se treba postovati.

(понедељак, 15. јул 2019, 20:23) - Lena [нерегистровани]

cast

Makronova poseta je velika čast za Srbiju.