Београд и Приштина ускоро добијају смернице Запада за КиМ

Београд и Приштина ускоро би требало да добију смернице за проналазак коначног решења косовског питања од западних земаља, али ће оне оставити простор за евентуалне "амандмане" обе стране на тај задати оквир, пишу "Вечерње новости".

Такав начин рада, према мишљењу западних лидера, требало би да убрза затварање косовског питања, наводе Вечерње новости.

Лист додаје да би на самиту у Паризу, ако до њега дође, могло да се обелодани шта се налази међу "препорукама".

Новости подсећају да је 2005. године Контакт група установила три основна принципа за преговоре о статусу КиМ: да нема поделе Косова, да нема повратка на стање од пре 1999. године и да нема припајања Косова суседним државама.

Бивши амбасадор Србије у Берлину и Бечу Милован Божиновић сматра да се из понашања актуелних главних актера у преговарачком процесу може стећи утисак да неки оквир за дијалог о коначном решењу већ постоји и да су обе стране под притиском да се усаглашавају сходно тим смерницама.

Поводом поруке Беле куће да Београд и Приштина оставе по страни екстремистичку реторику и раде на споразуму који се фокусира на "узајамно признање", Божиновић каже да уколико се таксе укину и дијалог настави, Србија не би смела да дозволи да се крене у нову причу, пре него што се спроведе Бриселски споразум и формира Заједница српских општина.

"Била би грешка правити компромисе око онога што је већ потписано. То што Србија за ЗСО тражи извршну аутономију није нешто велико. Ако би се ту попустило то би само даље повећало апетите Албанаца", рекао је Божиновић.

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да је у постојећим околностима тешко наставити разговоре ако су почетна позиција Бриселски споразум и формирање ЗСО.

Верује да ће се преговори наставити о основама и принципима за правно обавезујући споразум и коначно решење.

"Ту би могао да се нађе модус који не би био ни безусловно признавање Косова нити безусловно непризнавање, већ неко средње решење. Признање Косова, како се поручује, не може да буде основ за дијалог. У принципима не може да стоји: признање, па све остало. Може само: све остало, па да видимо шта ћемо са признањем", рекао је Миливојевић.

Додаје да Србија треба да тражи и гаранције које се тичу односа са Западном и наставка европских интегриција.

Миливојевић је нагласио и да никакви принципи преговора не могу да се односе на централну Србију јер то није тема.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Smernice!

Ljupko nazvani vasi pritisci i ucene - ali samo na Srbiju.

(понедељак, 17. јун 2019, 14:44) - Slobodan [нерегистровани]

Ahtisari 2?

Smernice smo dobili odavno, gosn ahtisari je to doneo jos odavno. Hvala ali NE!

(понедељак, 17. јун 2019, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

Smernica

KiM je autonomna pokrajina.

(понедељак, 17. јун 2019, 12:55) - anonymous [нерегистровани]

Razgranicenje

Sta Srbija dobija ZSO tj. sta srbi u ZSO dobijaju? Dobijaju autonomiju. Ali moje pitanje je u kojoj drzavi (Kosovu ili Srbiji) dobijaju autonomiju? Samo razgranicenje i nista drugo.

(понедељак, 17. јун 2019, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

Ha ha ha ha ha....

Ludi su....,
A smernice su da Srbija bezuslovno prizna samoproglasenu drzavu Kosovo i Metohiju.
Ne znam samo ko ce to u Srbiji da uradi?

(понедељак, 17. јун 2019, 12:10) - dragec [нерегистровани]

@ Катрамунаћ

Kao sto vidis iz naslova: Na Balkanu su banana republike kojima drugi daju smernice. Nekad pre 30 god. smo se sprdali sa takvim ostrovo-drzavama na Pacifiku a sad smo i sami to postali. Tako nam i treba kad smo dozvolili da pola miliona nacionalista i separatista unisti YU.

(понедељак, 17. јун 2019, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

Dokle vise

Kosmet je Srbija i tacka.Pregovarajte o cemu hocete o priznavanju te tzv.drzave nikada.Ko to pokusa da zavlaci narod sa ZSO i severom to je onda izdaja zemlje.Nwma nazad to bi samo jos vise nateralo albance da osvajaju unutrasnjost Srbije.Nista od toga.

(понедељак, 17. јун 2019, 10:52) - Borivoje [нерегистровани]

UN RS 1244

i .
Hvala za paznju.

(понедељак, 17. јун 2019, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

Od koga ?

Ne bi bilo lose da svoje smernice da i Indija i Kina i Rusija...Brazil eventualno i jos mozda neka africka zemlja. Sta i kome ovi ima da daju,sem ucena ,pretnji i pritisaka.

(понедељак, 17. јун 2019, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Катрамунаћ

Ма, "смернем" им је њихове смернице. Која бахатост?!?!? Шта смо ми за њих?!?!