Вучић: Угрожавање имовине СПЦ би покварило односе са Црном Гором

Свако угрожавање имовине српске цркве у Црној Гори би неминовно водило погоршању иначе добрих односа две земље, каже председник Србије Александар Вучић. Вучић је рекао да ће замолити власти или већину у Црној Гори да не подрже предложени закон, који је на то усмерен.

Александар Вучић је тако одговорио на питање шта мисли о предлогу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

"Добио сам анализу предложеног акта за црногорски парламент и ми ћемо и преко Венецијанске комисије покушати да замолимо да се тај акт не усвоји, пошто није добар за српски народ који има своју цркву у Црној Гори. То није некаква митрополија или епархија, већ Српска православна црква у Црној Гори", истакао је Вучић. 

Каже да је предложени акт лоше решење и да може само да упути молбу да се то не усвоји, пошто то не може да захтева.

"Као председник државе који брине о положају Срба и који не жели да кваримо односе са Црном Гором, већ да градимо добре односе, имам молбу према властима или већини у Црној Гори да такав захтев не усвоје. То је моја молба, нада и жеља, јер српска црква вековима постоји на том тлу и она није заштита и уточиште само српском народу, већ и онима који се осећају Црногорицима и припадницима других народа или националности", поручио је Вучић.

Према његовим речима, то је много више од свега и то је његова молба властима у Црној Гори, ако желе да је чују и услише.

"А, ако не, то је њихово право и могућност и то ћемо разумети и умети у складу са тим да се понашамо", додао је Вучић.

Таква одлука, наиме, како је указао председник, у значајној мери би покварила врло пристојне и добре односе, које Србија и Црна Гора данас имају.

"Свако угрожавање имовине српске цркве у Црној Гори би неминовно водило стварању лоших односа, а томе се нити надам, нити то желим, већ желим најбоље односе Србије са Црном Гором", навео је Вучић.

Изјава Селковића није на фер начин пренета 

Вучић је рекао да изјава његовог генералног секретара Николе Селаковића о Црној Гори није на фер начин пренета, те да је Селаковић јасно рекао да не говори о данашњем стању, већ о прошлости и оградио се да износи лични став.

Вучић је, упитан да прокоментарише изјаву Селаковића, указао да није гледао емисију у којој је он говорио, већ да је видео само вести на агенцијама.

"У регионалним медијима сам, међутим, видео неку врсту хајке. Нису на фер начин пренели шта је Селаковић рекао. Није истина да је говорио о данашњем стању, већ о прошлости и оградио се да је то његов лични став као правног историчара", објаснио је он.

Вучић је, међутим, подсетио да је Црна Гора постала независна 2006. године, а пре тога су, каже, властодршци у Београду, Београдским споразумом, погазили Устав.

"Са Хавијером Соланом су потписали Београдски споразум и разорили СРЈ, и без икаквог референдума прешли са федерације на конфедерацију. Потом је дошло и до отцепљења услед ужасног вођења кампање из Београда, и као да су многи међународни фактори учествовали у договору да се Црна Гора одвоји", рекао је он.

Додао је да су способности наших власти биле такве да је само две године касније и Приштина једнострано прогласила независност.

"Губили смо једно за другим. Данас ми поштујемо Црну Гору као државу, и желимо да имамо добре односе са свим њеним грађанима", подвукао је Вучић.

Медији су пренели да је Селаковић рекао да је Црна Гора "класична српска држава, у којој и дан-данас, после свега, живи 31 одсто Срба".

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 14. јун 2019, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

Црква отета 1922. ?

Да је отета пре 500-600 година да схватим, али отета новокомпонована црква, пре мање од 100 год. па то је неозбиљно!

(петак, 14. јун 2019, 08:24) - Master [нерегистровани]

Master

Šta bi sad Vladika rekao da može da vidi ove nove Crnogorce! Jad i beda!

(петак, 14. јун 2019, 08:05) - Zabrinuta [нерегистровани]

Zastitite nas od samovlasti Crkvr

Dok Predsednik brani imovinu SPC u Crnoj Gori, SPC u saradnji sa ljudima iz njegovog kabineta u Srbiji brutalno otima imovinu fizickih lica, starih i nemocnih.
SPC i visoki funkcioneri iz kabineta Predsednika su iznad ustava, zakona, suda...i molim predsednika da snagom funkcije koju obavlja u R.S.spreci da se na ovaj nacin dostojanstven Srpski narod pretvara u rulju koja besciljno koraca putevima svoje jedine i voljene Srbije.

(петак, 14. јун 2019, 05:17) - anonymous [нерегистровани]

Хрватска је поштенија од Црне и Горе!

Раде исто и једни и други против нас, али нас први не воле отворено, а други су по потреби (или користи!) час Црногорци, час су нам браћа, а признали су "Косово" и увек гласају против наших интереса и на нашу штету! Мислите о томе....

(четвртак, 13. јун 2019, 22:06) - Joka [нерегистровани]

Cvet

Bili smo jedan narod, a sada su ih interesi okrenuli protiv brace.

(четвртак, 13. јун 2019, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Odlicno odnosi sa CG????

Sve dok nasi politicari budu govorili o 'dobrim odnosima sa CG', sve do tada ce Milo i kompanija da teraju po svome. Zabijamo glavu i pesak i svesno okrecemo glavu od problema koji definitivno postoje, posle kad se desi nesto nepredvidjeno djavo ce nam biti kriv.

(четвртак, 13. јун 2019, 16:49) - Darko [нерегистровани]

ajmo

na more dodjite, nema ajkula!

(четвртак, 13. јун 2019, 16:14) - Михаил Россия [нерегистровани]

Украинским путём

Izgleda, da aktuelno rukovodstvo Crne Gore poslo putem ukrajinske vlasti.
U Ukrajini proganjaju i maltretiruju sve, sto je rusko, a u Crnoj Gori sve, sto je srpsko.
Zajednicka istorija, kultura, tradicija, jezik i vera, sve je meta lokalnih nacionalista, koji hoce da razdvoje i posvadja dva bratska naroda.
Samo ostalo, da se rasplamsa rat izmedju crnogorskih nacionalista i srpskog stanovnistva Crne Gore, a crnogorsko rukovodstvo da objave Srbiju za drzavu-agresora, kao sto to uradili vlasti Ukrajine.
Ovo je put u haos i smrt. Nadam se, da pokrovitelji Crne Gore Sveti Vasilije Ostroski i Sveti Petar Cetinjski da zastite svoju domovinu od toga zla!
Pozdrav iz Sankt-Peterburga!

(четвртак, 13. јун 2019, 15:58) - Crnogorac [нерегистровани]

Crnogorska Crkva

1922.g je oteta crkva Crnogorcima i sad je vraćamo.
Toliko je jednostavno.
Proučite istoriju i biće vam jasno.
Svako dobro svoj Pravoslavnoj braći.

(четвртак, 13. јун 2019, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

Šta bi radili?

Pokvarili bi odnose? A jesu sad mnogo dobri ili šta? Cvetaju bogami...