Јоксимовић: Избори показали да је ЕУ и даље у моди

Министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић поручила је да су прелиминарни резултати избора за Европски парламент позитивни за политику проширења и истакла да очекује да и 2019. буде година солидног темпа за Србију на путу ка ЕУ.

"Мислим да резултати показују да је и за грађане ЕУ Европа још у моди и да ЕУ није доживела заборав својих грађана, већ да су они врло заинтересовани и агилни, иако су се различите земље бавиле различим темама у предизборној кампањи", рекла је Јадранка Јоксимовић на Европској изборној ноћи, у организацији Делегације ЕУ у Србији и портала European Western Balkans

Навела је да очекује да Извештај о напретку Србије, који ће бити објављен 29. маја, буде позитиван, заснован на чињеницама, које, каже, говоре да назадовања није било.

"Не очекујем да буде назадовања ни у једној области. Негде ће бити већег напретка, негде мањег", истакла је Јоксимовић.

Подсетила је да је Србија означена као једна од предњачећих земаља, не само у процесу преговора него и коришћења претприступних фондова, који нису доживљај ЕУ као банкомата, већ заједничке политике солидарности и смањења неједнакости у ЕУ.

Како је навела, прелиминарни резултати избора су показали да је одрживо развијана и развијена, стабилна, а у будућности још напреднија ЕУ ипак део опште бриге грађана ЕУ.

Наводећи да следи комбинаторика у ЕП кад је реч о коалицији, Јоксимовићева је навела да је очигледно да су проевропске снаге однеле победу, што није лоша вест за заједничку политику проширења, уз све разлике које постоје међу политичким групама у парламенту.

"Очекујем да политика проширења неће пасти у заборав, већ да ће нови сазив европских институција поново разматрати заједничку политику проширења као своју могућност за обнављање лидерских капацитета ЕУ", истакла је Јоксимовићева.

То би значило да стабилност, просперитет и безбедност, мировни пројекат ЕУ и даље путем активне интеграције може да буде пренесено и на друге, који су ван ЕУ.

"Ово данас није лоша вест за нас, ни за проширење", истакла је Јоксимовићева.

Како каже, резултати избора, уз све комбинаторике које ће креирати констлацију у ЕУ институцијама, нису лоша вест.

"ЕУ је у моди и у ЕУ и верујем да и ми треба да будемо заинтересовани за нашу будућност у ЕУ уз све препреке које ће се појављивати и које се појављују, али да одрживи правац развијања нашег друштва задржимо", истакла је Јоксимовићева.

Према прелиминарним пројекцијама, најјаче странке и даље ће бити Европска народна партија, Социјадемократе и Алијанса либерала и демократа за Европу.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 28. мај 2019, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

Nije,nije

Uglavnom mediji izvestavaju raznoliko. Kako kome odgovara. I svi analiziraju onako kako im odgovara. Evro fanatici ne vide nista lose, EU protivnici govore o velikim promenama u korist suprotnih. A nasi navijaci rade isto. Svi pricaju sta im odgovara i navijacima nikad kraja.

(уторак, 28. мај 2019, 08:17) - anonymous [нерегистровани]

Одг: велико питање

Да ти одмах решим дилему- она је у праву. Излазност је свуда већа за 20% него иначе, а највећи бум су (супротно од онога што наши "објективни" медији говоре), освојили зелени и либерали, па тек онда десничари. И зелени и либерали врло и веома воле ЕУ, тако да ето одговора на твоје питање. Пораст десничарења у Европи је просто наплашио људе и ето ти резултата. За разлику од нас на Балкану, људи у развијенијим земљама су прилично политички свесни (нису на нивоу деце од 12-14 година и размишљају главом, а не срцем).

(понедељак, 27. мај 2019, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Veliko pitanje

Ne slazem se sa gospodjom,a ko je u pravu,ona ili ja,videcemo vrlo brzo. Mislim da ona prica sto voli,a ja gledam to drugacije.