Шиб: Надамо се да ће Србија постати чланица ЕУ што пре

Немачки амбасадор Томас Шиб приредио је синоћ пролећну забаву у својој резиденцији у Београду поводом прославе 70. годишњице немачког Устава.

"Данас славимо 70. годишњицу немачког Устава. Пре 70. година 23. маја 1949. године у Бону је на снагу ступио Устав. Данас славимо оснивање Савезне Републике Немачке", рекао је Шиб у обраћању гостима на енглеском језику.

Првобитно замишљен као привремени, овај Устав је после уједињења Немачке 3. октобра 1999. постао трајни Устав, како је истакао, срећно уједињене Немачке. 

С обзиром на немачку историју, додао је, није изненађење што заштита основних права има посебно место у немачком Уставу. 

У том контексту Шиб је цитирао Члан 1, Параграф 1 Устава који каже да је људско достојанство неповредиво и да је дужност свих државних институција да поштују и штите људски дигнитет.

"Те две реченице су од универзалног значаја. Устав такође даје могућност делегирања суверенитета наднационалним организацијама чиме је и утабао пут томе да Немачка постане један од оснивача Европске заједнице 1957. која је касније постала Европска унија", навео је Шиб.

Тиме је, како је додао, немачки Устав допринео да Европска унија постане најуспешнији мировни пројекат на континенту.

"Веома се надамо да ће Србија постати чланица ЕУ што пре", закључио је немачки амбасадор. 

Забави у резиденцији немачког амбасадора присуствовали су представници дипломатског кора, политичког, јавног и културног живота Србије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 23:52) - anonymous [нерегистровани]

Mirna re-integracija AP KiM pa clanstvo

Prvo da se AP KiM re-integrise u sastav Srbije pa ako gradjani odluce na referendumu, onda clanstvo u EU. Kako stvari stoje vece su sanse da se EU raspadne.

(петак, 24. мај 2019, 11:48) - milan lala [нерегистровани]

Blokada

Ako Nemacka skine blokadu sa Srbije onda ce Srbija i postati clan EU . A ako i dalje nastavite sa ucenama da Srbija prizna kvazi drzavu "kosove " na svojoj medjunarodno priznatoj teritoriji od strane OUN, onda nema nista od toga da ce Srbija nekad biti clanica EU. Sve zavisi od vas Nemaca , pa da se vise ne foliramo .

(петак, 24. мај 2019, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Za sto brzi prijem Srbije u EU.Ako je uslov priznanje tzv.Kosova neka hvala.Onda nam ne treba EU.Mi tu laznu tvorevinu necemo i ne smemo nikada priznati.Srbija je platila suvise veliku cenu za pokusaj otimanja dela teritorije.