Брнабић: Рад службеника вредновати кроз повећање плата

Председница Владе Ана Бнабић разговарала је са председницима Синдиката управе Србије, Синдиката запослених у правосудним органима и Синдиката оганизација правосудних органа Србије о њиховим захтевима у вези са потписивањем Посебног колективног уговора за државне органе и Посебног колективног уговора за јединице локалне самоуправе.

Ана Брнабић је истакла спремност да влада потпише посебне колективне уговоре за државне органе и јединице локалне самоуправе којим ће запосленима, поред тога што ће бити задржана постојећа права, бити дата и нова (повећање јубиларне награде, плаћено одсуство за лица ван радног односа, нови разлози за исплату солидарне помоћи...).

Премијерка је рекла да је влада спремна и да део фискалног простора, који ће бити остварен због добрих фискалних резултата, усмери ка повећању плата државних службеника и намештеника и да није спремна да једино запосленим у државним органима ускрати повећање плата зарад исплате топлог оброка и регреса, на чему су инсистирали председници тих синдиката, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Влада жели да се рад запослених вреднује кроз повећање плата, јер је то показатељ успешности њиховог рада, подвукла је Брнабићева и додала да би захтеви синдиката за исплатом толог оброка и регреса онемогућили повећање плата државним органима у ситуацији када би други запослени у јавном сектору то повећање остварили.

Премијерка је поновила позив синдикима да још једном размотре своје захтеве и да се ипак одлуче да потпишу колективне уговоре како би државни службеници и запослени у органима ЈЛС наставили да остварују права која су и до сада имали.

Брнабићева је закључила да је циљ владе да се плате уреде транспарентно, да све уштеде иду у повећање плате, а не у додатна давања, да се разговара о већој основици која ће бити уређена законом, а не о другим примањима која регилишу колективни уговори и која утичу на могућности повећања плата.

број коментара 0 Пошаљи коментар