Вучић о саопштењу Квинте: Каквог то има смисла

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је изненађен саопштењем Квинте после избора за градоначелнике општина на северу КиМ, из којег једино може да се закључи да су неки незадовољни што су избори протекли у миру и реду.

"Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Ја ништа глупље у свом животу нисам прочитао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду, где је присуствовао промоцији нових припадника МУП-а.

Он је тако прокоментарисао заједничко саопштење земаља Квинте – амбасада Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД, које су оцениле да је изборни процес у четири општине на северу КиМ протекао у мирној атмосфери, али и подсетиле да "још има нерешених питања, која су пратила изборни процес 2017".

Вучић је рекао да су све земље Квинте послале своје посматраче не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године.

"Каквог то смисла има?", упитао је Вучић и додао да и то показује колико је некима жао што су избори прошли у миру и реду.

Он је честитао грађанима на северу КиМ који су на миран и достојанствен начин показали како се штите интереси свог рода и отаџбине и како се може понашати паметно, тако да никоме не забију прст у око, али да истовремено побеђују.

Коментаришући писања појединих медија да су на изборе на северу изашли само они који су имали некакав интерес, Вучић је рекао да је огроман број грађана изашао на изборе, много већи него 2017. године.

"Дакле, 25.000 људи је имало лични интерес?", упитао је Вучић и додао да Албанци говоре да на северу има 58.000 бирача, али да ту заправо нема толико становника.

Вучић је рекао да опозиција нема други начин да објасни свој неуспех и то што је Српска листа добила 22 одсто више у односу на прошле изборе.

"Како да објасне да је бојкот пропао и како да објасне да сем одавде са Савског венца никога не могу да доведу у своје редове? Али нису они важни, не одлучују они ни о чему и мало коме су битни", навео је Вучић.

Нема важнијег места од парламента за разговор о КиМ 

Вучић је изјавио да посебна седница парламента о Косову и Метохији није никакав "трик", како то спекулишу његови политички противници, јер, истиче, нема важније теме од Косова и Метохије, нити важнијег места од парламента да се о тој теми разговара.

Како каже, сваког дана је слушао критике и оптужбе како не жели и нема храбрости да се појави пред политичким противницима управо по питању КиМ, и да је у реду што су направљени мостови, ауто-путеви, пруге, што су војска и полиција боље опремљене, али је катастрофа што не сме да се појави да разговара о Космету.

"Кад одем да разговарам са представницима СПЦ, кажу – 'што разговараш са црквом, треба да идеш у парламент'. Онда кажем да долазим у парламент, да одговорим на питања, да поднесем извештај, а онда кажу да је то сад трик. А какав трик?", констатовао је председник Србије.

Вучић је упитао о чему и где мисле да разговарају ако неће са највишим представницима државе о Косову и Метохији.

"Ваљда са највишим представницима државе хоћете да разговарате о РЕМ-у и о (генералном директору РТС-а) Бујошевићу, ваљда су они важнији од КиМ... За мене нису", истакао је Вучић.

Он је нагласио да је за њега парламент веома важно место, а да би за опозицију требало да буде апсолутно најважније место, а од Косова и Метохије, у овом тренутку, немамо важнију, најважнију тему.

"Ако то неко не разуме, ако су му и даље тајкунски интереси појединих лидера опозиције пречи од КиМ, ја им честитам на томе", приметио је Вучић.

Он је поновио да ће се појавити на седници парламента и одговорити на свако питање, те додао да верује да ће, ако буде идеја, председница парламента прихватити да буде најдуже време за све посланике који желе нешто да кажу, јер, понавља, нема важније теме од КиМ.

"Ако о томе нећете да разговарате, ако хоћете шаторима да нас натерате да разговарамо о спровођењу ваших тајкунских интереса да бисте могли да контролишете продају ваших секунди РТС-у... онда је то велика срамота", истакао је Вучић.

"Али нека људи у Србији недвосмислено у наредном периоду кажу шта мисле о томе, а ускоро ће избори, па ће грађани имати прилику да говоре", закључио је председник.

Прецизирао је да ће седници парламента о Косову и Метохији, 27. маја, поред њега, присуствовати и председница Владе Ана Брнабић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, као и сви који су на неки начин учествовали у разговорима или водили политику по питању КиМ у претходних неколико година.

Афера са Штрахеом отвара многа питања 

Вучић је указао да су снимци Хајнца Кристијана Штрахеа, доскорашњег аустријског вицеканцелара и лидера Слободарске партије, отворили многа питања и да та афера показује да се све руши у савременом свету, све поставке које смо доскора имали.

Вучић је, упитан шта мисли о догађајима у Аустрији и како ће се то одразити на подршку коју је Штрахе пружао Србији по питању КиМ, а и иначе, указао да је партија коју он води увек била у Европској народној партији (ЕВП) и да је сарађивала са Себастијаном Курцом и његовом Народном партијом, а не са Штрахеовом странком.

"Штрахеа сам срео два или три пута у животу. У сваком случају, увек је подржавао Србију", рекао је.

"Ово је ужасан снимак и садржај, али се у вези с тим поставља неколико питања", указао је Вучић, оцењујући да је афера Штрахе још један показатељ да се до сада важећи принципи у свету руше, попут односа према глобализацији и тржишној економији – до снажне појаве Кине на том тржишту.

Вучић је подсетио да смо до 2016. године, до када се председник Кине Си Ђипинг није појавио у Давосу и када је преузео улогу лидера глобализације на себе, слушали да је глобализација, тржишна економија, либерализам најбоље ствари које је свет могао да доживи и да за то треба да се бори.

"Како је Кина преузела улогу лидера који би желео да учествује у спровођењу тржишних принципа до крајних граница либералне економије и свега другог, од тада је кренула промена политике у западној хемисфери и сви принципи за које смо се залагали 70 година уопште не важе. Тржишна привреда, ако је 'Хуавеј' успешна компанија, одједном више не важи... Пусти тржишну привреду!... Сада ћемо бити против победника на тржишту. Наћи ћемо начин како себе да заштитимо и тржиште није важно", критиковао је он.

Тако и афера Штрахе, каже, уз сав ужас који смо могли да чујемо и видимо у видео-снимцима, отвара нека важна питања која нико није поставио.

Према његовим речима, јасно је да су то снимале западне службе, а не аустријска.

"Можда је аустријска служба имала нека сазнања, али свакако ово није радила. Моје је питање, а и свачије би било, које су западне службе то радиле и по налогу ког суда и тужилаштва су деловале на туђој територији. Које су 'сестринске' службе биле укључене у обављање тог посла?", упитао је он.

Такође, додаје, поставља се питање ко је одлучио да се две године не гони неко ко је можда починио кривично дело, већ да се снимци емитују када неком то политички одговара.

"Зашто се кршило право на приватност, и све конвенције о људским правима. Замислите да се тако нешто догодило у Србији. Зар мислите да не постоје разни снимци који могу да буду искоришћени за разне стране? Верујте ми, изненадили бисте се... Јел' су коришћени у последњих шест година? Ниједан. Наши људи добро раде свој посао, раде га професионално, а не овако непрофесионално као неке западне службе", подвукао је Вучић.

Истакао је да су сва елементарна права погажена у овој афери, уз неспорну чињеницу да се Штрахе и други актери ужасног догађаја не могу ослободити одговорности.

Веће резерве у злату – гаранција за непредвидива времена

Председник Србије потврдио је да се на његову иницијативу повећавају резерве у злату, са циљем, како је објаснио, да се земљи обезбеди сигурност и сигурнија будућност у околностима потенцијално негативних кретања на финансијским тржиштима, али и на тржишту нафте, бакра и челика.

"Тиме обезбеђујемо већу стабилност за нашу земљу", рекао је Вучић новинарима.

Србија ће до краја године повећати резерве злата са 20 на 30 тона, а у наредним годинама на 50 тона, а на питање шта то значи, Вучић је указао да су веома тешка и непредвидива времена пред нама у Европи и свету.

"Зашто цела прича о злату? Свака прича око сукоба са Ираном разара нафтно тржиште, било шта да се догоди са Ираном ви не знате колика ће цена нафте да буде, свака прича о оперативним системима, сукобу око компаније 'Хуавеј', наставку сукоба око вештачке интелигенције, роботичке индустрије... води у најжешће могуће сукобе", рекао је председник.

Он је навео да ако имате 20 тона злата, то је око 710 милиона евра, што значи да би требало имати 30 тона за око милијарду евра. 

"Педесет тона, имајући у виду ситуацију у свету, више неће бити милијарду и 700 милиона евра, већ ближе две милијарде, имајући у виду време које нам је потребно да то купимо а да не угрозимо стабилност резерве новца који имамо", додао је он.

Кад се узме у обзир ситуација у свету, каже Вучић, не знате ни које ће валуте како да стоје, ни како ће се понашати Европска централна банка, ни амерички Фед.

"И онда вам је највећа сигурност у томе да држите један део резерви у златним полугама. Зато је то била моја идеја и проверили смо је с највећим стручњацима у свету. Многе земље у свету то данас раде, и Русија и Кина, које имају велику изложеност према долару, али и оне које имају изложеност према евру. Купују све више злато и могу себи то да приуште", рекао је он.

Ми у овом трентуку не можемо више, рекао је Вучић.

"Волео бих да можемо више, али оволико колико можемо желим да повећамо наше резерве у злату и мислим да ће Народна банка, али и Влада, одговорити том задатку", рекао је Вучић. 

број коментара 17 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 08:23) - anonymous [нерегистровани]

Jedna izjava moze sve da vrati na nulu

dobija se utisak da su sve i nista sasvim blizu samo jedan stepenik i sve ce biti po starom. Glavni pokazatelj stanja su strani mediji.

(среда, 22. мај 2019, 08:12) - pERA [нерегистровани]

KVINTA NEKA GLEDA SVOJA POSLA!!!

Države Kvinte neka gledaju svoja posla i neka rešavaju svoje probleme, dobro znamo na čijoj su strani!!!

(среда, 22. мај 2019, 06:17) - anonymous [нерегистровани]

Je li bio dan policije i parada?

Ovo je neverovatno od strane novinara. Pa nisu redakcije slale novinare da pitaju o izborima, Štaraheu, zlatu, Skupštini, i td nego da izvaštavaju o danu policije i policijskoj paradi. Čudno. Kao kad ode u prodavnicu da kupite hleb i mleko, a vi kupite šampon za kosu.

(среда, 22. мај 2019, 06:00) - anonymous [нерегистровани]

svaka prica ista

Vucic nabroja najace sile sveta kako su stalno protiv Srba, da li je ovo moguce, ali stalno ista prica.

(среда, 22. мај 2019, 02:38) - anonymous [нерегистровани]

naivko

Ima li smisla da jedan visoki funkcioner, najvisi, jedne drzave, sopstvenom narodu godinama prica kako je sada drzava postovana u medjunarodnim krugovima i da smo sada jaki medjunarodno, a onda da se cudi kako mu nista nije jasno? Mozda sve vreme nije pricao narodu kako stvarno stoji drzava kada on njome upravlja, ili neko cudo? Naivan covek, oprostimo mu.

(среда, 22. мај 2019, 00:35) - anonymous [нерегистровани]

Sve isto

Apsolutno sve isto kao i Dodik što je radio, prvo je imao veliko poverenje u Zapad i mislio da korektnim stavom i pomalo popuštanjem može menjati istoriju, a posle im sve po spisku kad je vidio kakva je to ološ i više ga danas cene nego kad im je gladio. Sve isto, apsolutno sve. Samo se čuvaj Vučiću uzeo si puno Zapadnih preduzeća, time će da te ucenjuju i gasiće jedno po jedno, i tako će pokušati razbuktavati narodno nezadovoljostvo, kroz ekonomski aspekt. Ovo je privid ekonomskog uspeha, dugoročno će to biti omča oko vrata Srbije

(среда, 22. мај 2019, 00:02) - anonymousZoki [нерегистровани]

Ako

Ako nema vaznjeg mesta od parlamenta za Kosovo i metohiju sta ste cekali presednice 6 godine ste na vlast nikad niste trazili da se raspravlja u Parlamentu

(уторак, 21. мај 2019, 21:05) - Воронцов [нерегистровани]

Чим нешто није по њиховом плану

Очекивано , имају господа примедбе.

(уторак, 21. мај 2019, 21:02) - anonymous [нерегистровани]

kvinta - finta (malim slovima, molim)

Meni nikako ne ide u glavu zasto se mi uopste petljamo sa njima?

(уторак, 21. мај 2019, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

Bolje da nista i nisu rekli...