Брнабић са шефом Мисије ММФ-а о саветодавном програму

Премијерка Ана Брнабић и шеф Мисије Међународног монетарног фонда, Јан Кес Мартејн, разговарали су о спровођењу и ефектима актуелног саветодавног програма који Србија има са овом финансијском организацијом.

На састанку су разматране главне тачке актуелног програма - реформа Пореске управе, реформа плата, наставак реформе јавних предузећа, доношење фискалних правила која укључују формулу за индексацију пензија и наставак спровођења структурних реформи.

Премијерка Брнабић известила је шефа Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) да пројекција раста БДП-а за ову годину остаје 3,5 одсто.

Највећи раст у првим месецима ове године има сектор грађевинарства, који износи више од 13 одсто у односу на исти период прошле године, објаснила је премијерка.

Нагласила је да ће вредност новог инвестиционог циклуса за инфраструктурне пројекте у Србији бити већи од осам милијарди евра.

Јан Кес Мартејн похвалио је одличне резултате по питању страних директних инвестиција, које су ове године у прва четири месеца износиле 1,2 милијарде евра, што је бољи резултат него прошле године.

Истакао је да је потребно створити више фискалног простора за веће улагање домаћег привредног сектора, што би знатно повећало раст БДП-а и ојачало приватни сектор.

Агенција за повратак људи из иностранства 

На састанку је закључено да је неопходно више радити на спречавању одлива стручног кадра из Србије, што је према речима шефа мисије ММФ-а заједнички проблем за све државе региона.

Премијерка Брнабић је истакла да је Агенција за циркуларне миграције, која ће бити основана, део стратегије повратка наших људи који живе и раде у иностранству.

Влада Србије интензивно ради на спречавању корупције на свим нивоима, Закон о борби против корупције прошао је кроз Владу и  тренутно је у скупштинској процедури, објаснила је председница Владе.

Захваљујући ефикасној еУправи знатно је смањена могућност корупције и омогућена већа транспарентност државног апарата, рекла је премијерка.

Посебан акценат државе је на спречавању сиве економије, напоменула је Брнабић и осврнула се на нову апликацију еИнспектор која је почела са радом почетком ове године и која ће омогућити умрежавање свих инспекција и боље праћење рада инспектора.

Премијерка је најавила да од септембра ове године почиње примена јединственог образовног броја, који би требало да омогући праћење ученика током школовања, али и ефикасност и пословање образовних институција.

Такође, ученици, студенти и њихови родитељи ће захваљујући информацијама које ће бити на једном месту моћи да сазнају све о жељеној образовној институцији, могућностима запослења и колику плату могу очекивати за одређене образовне профиле, објаснила је премијерка.

број коментара 0 Пошаљи коментар