Косовски парламент о "Весељијевом суду"

Посланици косовског парламента расправљају о иницијативи председника скупштине Кадрија Весељија за формирање комисије која ће се бавити сакупљањем чињеница о наводним злочинима Србије на Косову и Метохији, током сукоба 1998. и 1999. године. Припремљен је и нацрт резолуције о осуди геноцида Србије на Косову.

Седница косовске скупштине започела је посланичким питањима, а потом је почела расправа и о иницијативи Кадрија Весељија. 

Процес који је покренуо председник косовке скупштине одвијаће се у три фазе. Прва је, како је Весељи најавио, формирање комисије, затим документовање чињеница и трећа оснивање међународног суда.

У склопу тога је и нацрт резолуције о осуди наводног геноцида Србије на Косову.

Формирање комисије и изгласавање нацрта резолуције су одлуке у рукама косовских институција, али формирање међународног суда је нешто са чим Кадри Весељи манипулише.

Из више извора минулих дана могло је да се чује да се иза те намере крије покушај прикривања неуспеха владе.

Из опозиционих странака Албанаца поручују да Косово не може да успостави правни механизам пошто је то у надлежности међународних институција. Исто тврде и у косовским невладиним организацијама.

И упућени у питање људских права у Приштини кажу да су разлози за иницирање суда политичке природе, и покушај да се умањи потенцијални утицај Специјалног суда у Хагу за злочине Ослободилачке војске Косова.

Косовска скупштина не може да формира међународни суд. За истраживање злочина у Приштини већ постоје судови, а косовски истражни органи су до сада могли да се несметано баве овим питањем.

Стога и оцена опозиције да овакве иницијативе више личе на прикривање чињенице да на Косову ништа не функционише.

Оно што из ових иницијатива може да проистекне јесу закони о, како се наводи, "кажњавању порицања злочина Србије и геноцида".

Због јавно изреченог става о Рачку, Иван Тодосијевић је смењен са места министра у косовској влади, а против њега покренута је истрага. Убрзо после његове смене, формирана је комисија за израду резолуције о осуди геноцида и инициран је закон о вербалном деликту.

Поред разматрања предлога резолуције о геноциду бившег режима Србије и формирања комисије за оснивање трибунала, пред посланицима ће бити и одлука о изградњи музеја геноцида, меморијалног центра протеривања Албанаца и утврђивање датума када је геноцид почињен.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 17. мај 2019, 08:33) - anonymous [нерегистровани]

Kosovski "parlament"?

Šta je sad to? Što su se bre teroristi modernizovali...

(четвртак, 16. мај 2019, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Veseljijev sud

Nije to Veseljijev sud već iza njega stoje jake zapadne države, najverovatnije Britanija koja već ima iskustva u organizovanju raznih tribunala za obračunavanje sa drugim državama. Ništa oni u Prištini ne rade bez podrške moćnih saveznika.

(четвртак, 16. мај 2019, 19:06) - anonymous [нерегистровани]

Ovi su se totalno pogubili...

Zlocinci UCK traze sud za Srbe i to zapadne sile gledaju,odobravaju i tetose te zlocince.Dokle vise gospodo demokrate sa Zapada,dokle cete stititi ove ratne zlocince,dokle cete surovati sa najvecim zlocincima i spustati se na njihov nivo?Sramota.

(четвртак, 16. мај 2019, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Brojevi ne lažu

Broj srba u Prištini 1900, 2000 i 2019. Ti brojevi dovljno govore o teroru nad Srbima na Kosovu i Metohiji.