Мијатовић: Ускладити закон о доживотној казни са Европском повељом

Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић позвала је Србију да осигура да Нацрт закона о доживотној казни буде у складу са Европском конвенцијом за људска права.

У писму министарки правде Нели Кубуровић, Мијатовићева позива српске власти да поново размотре Нацрт закона којим се уводи доживотна казна, без могућности условног отпуста за лица осуђена за неке од најтежих злочина, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Мијатовићева подсећа да Европска конвенција за људска права, која је обавезујућа за Србију као чланицу Савета Европе, не забрањује увођење доживотне казне за нарочито тешке злочине као што је убиство.

Комесарка Савета Европе за људска права, међутим, додаје да би доживотна казна била у складу са том конвенцијом, мора да постоји могућност њеног смањивања, односно мора да постоје изгледи да затвореник буде пуштен на слободу и могућност ревизије казне.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 15. мај 2019, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

I to su ti evropski standardi?

Odmah da kazem da Srbija ne treba da se trudi oko ispunjavanja ovih "standarda" ili "preporuka". Ovo nije way to go nego put u propast.

(среда, 15. мај 2019, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

Ma naravno...

To je sada neka moda na zapadu...kriminalci uživaju prava a za žrtve niko ne pita...