ЦИК потврдио, кандидати Српске листе иду на изборе

Кандидати Српске листе ипак ће моћи да учествују на изборима за председнике општина на северу Космета. Најпре је усвојена жалба Српске листе, да би затим и косовска Централна изборна комисија потврдила кандидатуре њених представника, јавља дописник РТС-а.

Изборни панел за жалбе и представке ЦИК-а у Приштини усвојио је данас жалбу Српске листе, чијим кандидатима јуче није била потврђена кандидатура.

"Поништава се одлука Централне изборне комисије (ЦИК), под бр. 358/2019 мод датума 24. 04. 2019, налаже се Централној изборној комисији (ЦИК) да потврди политички субјекат Српска листа, са кандидатима за градоначелнике општине: Горан Ракић за Северну Митровицу, Вучина Јанковић за Звечан, Срђан Вуловић за Зубин Поток и Зоран Тодић за Лепосавић, за ванредне изборе који се одржавају датума 19. 05. 2019", наводи се у одлуци Изборног панела за жалбе. 

Истом одлуком одбијена је као неоснована жалба Српске листе у делу који се односи на обавештавање надлежног тужилаштва о постојању елемената кривичног дела у односу на поступке чланова ЦИК-а.

Одбачена је као недопуштена и жалба Српске листе којом је захтевала да се одлука ЦИК-а од 24. априла потврди као супротна са чланом 45 косовског устава, као и да је њоме повређено пасивно право гласа.

Централна изборна комисија потврдила је затим кандидатуре представнике Српске листе.

Стеван Веселиновић из Српске листе је истакао да је потврђена кандидатура сва четири кандидата. Крећу формално-технички рокови и жреб, након којег ће се знати редослед на листићима, навео је Веселиновић.

Чланови изборне комисије из Самоопредељења и данас су се противили током гласања. За потврђивање тражили су да прође законски рок од 24 сата, да се види да ли ће се неко жалити на одлуку панела.

Претходно су тражили да се српски кандидати Горан Ракић, Вучина Јанковић и Зоран Тодић замене другима, зато што се као председници северних општина у оставци, поново кандидују за исте позиције и зато што се најављују њихове поновне оставке ако буду изабрани.

Представници Самопредељења најавили су данас да ће инсистирати да се о кандидатима Српске листе изјасни врховни, а ако треба и уставни суд.

Централна изборна комисија претходних дана потврдила је кандидатуре представника Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. апр 2019, 17:25) - Milan [нерегистровани]

desavanja

Tako je odmah i trebalo da bude!

(четвртак, 25. апр 2019, 16:41) - Čeci [нерегистровани]

Hm

Ovo su uradili tek da izgleda kao fer plej, mada svi znamo kakvu politiku vode albanski politicari.

(четвртак, 25. апр 2019, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

dalog

Pristina je morala da popusti, uz Srbiju su velike sile.Pravda je spora ali dostizna.

(четвртак, 25. апр 2019, 16:30) - Tamara [нерегистровани]

dijalog

Prištinske vlasti su dugo igrale prljavu igru, sad će morati da počnu da poštuju i tuđa pravila!

(четвртак, 25. апр 2019, 16:06) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Srbija treba da organizuje izbore na severu KiM kao i pre 2013 godine.
Nismo priznali laznu drzavu a priznajemo ustav i izbore te drzave.
Nije po Ustavu Srbije

(четвртак, 25. апр 2019, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Tresla

Tresla se gora rodio se mis.
Dali ostavke pa ponovo kandidatura.