Вучић у Кини: Срећан сам и усхићен, добре вести за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са председником Кине Си Ђинпингом разговарао о стварима које сe подразумевају када се разговара са првом, другом или трећом силом света. Навео је да је поносан јер је све прошло успешно и додао да очекује већу заинтересованост кинеских компанија за улагања у Србију. Став Кине о Космету је чврст, навео је председник.

Александар Вучић је, обраћајући се новинарима, рекао да је веома срећан и усхићен због резултата данашњег дана, јер зна да то значи добре вести за Србију. Једна мала земља као што је Србија добила је тако добар третман, нагласио је Вучић, који се претходно састао са председником Кине, Си Ђинпингом.

Истакао је да би Си Ђинпинг могао поново да дође у Србију. Како је навео, Си је рекао да не може да дође ускоро због распореда, али је дао налог министру спољних послова да пронађе термин.

"Кроз осмех ми је говорио да зна колико ми је то важно, да види жељу да га дочекам", рекао је Вучић и додао да би то била круна његовог посла и каријере, и да би то донело много тога доброг Србији.

Напоменуо је да, на основу онога што је чуо, може да каже да ускоро очекујемо Сија у Београду.

Председник је навео да је, иако није било планирано, потписан уговор за финансирање пруге Нови Сад – Суботица и то на инсистирање председника Сија.

Истакао је разговоре о индустријском парку у Београду и нагласио да је то од изузетног значаја. Како је додао, председник Си је рекао да очекује да због тога још већи број компанија дође у Србију и да се део онога што производе "Железара" и РТБ "Бор" нађе у употреби код тих компанија.

Вучић каже да је Си поменуо и "Линглонг", који има жељу да настави са инвестирањем у Србију.

"Био је искрен у подршци Србији, њеном територијалном интегритету и рекао је да никада неће заборавити посету Смедереву", указао је Вучић уз напомену да ће увек бити захвалан Сију за све што је урадио.

Зелено светло са војнотехничку сарадњу

Како је навео, разговарали су и о војнотехничкој сарадњи и Си је за њу дао зелено светло.

Прецизирао је да мисли на набавку различитог наоружања под повољним условима, али је истакао да Србија неће да хита, јер је већ много новца потрошено за опремање војске.

"Вероватно ћемо и следеће године, и за опрему и за радарско опремање и оружје и ракете наших авиона и хеликоптера, али и за опремање војника у оквиру пројекта '1.500', о којем смо говорили. Сада се то шири на опремање 3.000 војника", рекао је Вучић.

"Две беспилотне летелице већ набављамо. Тражили смо од Кинеза да нам дају трансверну технологију и 'ноу-хау' за наше 'пегазе', који су слабо летели, да научимо како да их опремимо и наоружамо и користимо у другачијим условима", рекао је Вучић.

"Размишљамо о кинеској верзији С-300"

На питање новинара о кинеској верзији ракета С-300, Вучић је рекао да Србија размишља о кинеским ракетама средњег домета "земља–ваздух", које су, како је оценио, изванредне ракете.

"Размишљамо. Морамо о томе да разговарамо и са неким другим светским силама. Мали смо превише да бисмо се доводили у ситуацију да нам кажу да узимамо нешто што они не воле да виде, а не можемо да издржимо санкције или било шта слично. Али спремни смо да разговарамо о томе", рекао је Вучић.

Вучић каже да смо "ми размишљали о три батерије које су састављене од по три дивизиона".

"Видећемо да не узлазимо у то, али би тиме снага Србије у заштити свога неба и до четири, пет или шест пута била већа него данас са свом ловачком авијацијом коју смо набавили у последње време и са свим модернизацијма и реконструкцијама које су и даље у току", наводи председник. 

"Да сачекамо, радимо на томе, за нас је важно да научимо како наши људи са Војнотехничког института и наших компанија могу да ураде да и авион 'врабац' може да нам лети у осматрање и Пегаз да наоружамо", додао је Вучић.

Навео је да ће за десет година будућност ратовања бити у беспилотним летелицама "самоубицама", како не би људи гинули.

Додао је да вероватно битка на Кошарама, на пример, не би могла да се понови на тај начин за десет година, пошто се све мења.

"Србија је већ данас значајно снажнија него пре 20 година, а за пет и десет година очекујете много већу снагу наше земље", поручио је Вучић.

Кина верује у пријатељство Србије

Када је реч о разговорима са Сијем, посебно је запамтио једну реченицу када му је кинески председник рекао да је мало земаља и пријатеља у свету који недвосмислено и на сваком месту прихватају пријатељство НР Кине.

Истиче да неке земље покушавају да зауставе Кину и да постоји тај притисак да се са њима не сарађује, јер се руши вишедеценијски поредак.

"Суштина је у томе да они верују у наше пријатељство", напоменуо је Вучић.

Истиче да је имао част да се обрати и делегатима КП Кине, која је водећа снага у Кини и која има огроман значај. Затим је говорио о разговорима са Ванг Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине.

Наводи да је реч о човеку који је идеолог модерне Кине и који је кључан за мисао Кине у савременом свету. Са њим је разговарао више од два сата, иако је било предвиђено 15 минута.

"И много тога смо могли да научимо од њега", рекао је Вучић. Посебно би, каже, желео да прочита Вангову књигу "Народни суверенитет", које више нема ни на кинеском језику.

Сарадња у технологији, туризму, култури...

Замолио је њега и Сија да, ако је могуће, за неку од компанија из области индустријске роботике, вештачке интелигенције или логистичких центара, размишљају о Србији као хабу.

Каже да је рекао да Србија има много младих и стручних људи који се разумеју у софтвере, и који би могли да буду од користи и Кини и својој земљи.

Било је речи и о унапређењу туризма уз констатацију да се бележи нови раст посета. Председник каже да Србија жели да привуче кинеске туристе и да ствара контакте међу људима.

"Морамо да повећамо број ноћења за Кинезе, да им понудимо више тога да могу да остану", рекао је Вучић.

Истакао је и културну сарадњу наводећи да ће изградња кинеског културног центра допринети њеном побољшању. Каже да је током дана имао разговоре са различитим кинеским компанијама и да очекује њихову још већу заинтересованост за Србију.

Када је реч о третману који је Србија имала у Пекингу, Вучић је рекао да код Кинеза нема много грљења и љубљења, али да је председник Си више пута извео некакав полузагрљај, што значи да поштује Србију.

Навео је да је због тога веома срећан и поносан.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. апр 2019, 18:21) - anonymous [нерегистровани]

Prijateljska Kina

Prijateljska Kina hvala im na podršci a mi srpski narod treba da uzvratimo Kini koliko i kad god možemo iako smo danas mali narod. Lepa reč je isto velika!

(четвртак, 25. апр 2019, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Bojana

I nas gradjane veoma raduje kada cujemo tako lepu vest. Svi investitori su dobrodosli kod nas.

(четвртак, 25. апр 2019, 15:53) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Kina i Rusija iskreni prijatelji i saveznici a znamo dobro sta su nam “Partneri sa Zapada” radili i danas rade protiv nasih interesa.

(четвртак, 25. апр 2019, 15:30) - Tihi [нерегистровани]

Saradnja

Do sada nije bilo ovako značajnih izveštavanja o pogledima,zagrljajima i osećanjima i razgovorima koji traju duže,mnogo duže...
Taman sam pomislio da je politika interes,kad ono izgleda da nije...

(четвртак, 25. апр 2019, 14:38) - Marija [нерегистровани]

Pozdrav!

Narod je ponosan i srecan na saradnji i potpisanim sporazumima Srbije sa drzavom Kinom, koji donose boljitak i prosperitet!