Подршка Русије и Кине важан капитал пред сусрет у Берлину

Посета делегације Србије Кини је важна јер је Кина једна од три доминантне силе у глобалним мултиполарним односима, стална чланица СБ УН и друга економска сила у свету, оцењује за РТС аналитичар и дипломата Зоран Миливојевић.

Миливојевић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да Кина своје односе са Србијом ничим не условљава за разлику од западних центара моћи.

"Ти односи добијају на квалитету том чињеницом и због тога имамо стратешко партнерство", рекао је Миливојевић.

Истакао је да је Србија за Кину значајна зато што је неутрална земља која се налази на важном простору. Напомиње да је однос поверења на највећем могућем нивоу и да међусобни односи нису оптерећени никаквим политичким условима.

Зоран Миливојевић сматра да је овог пута посета Кини и разговор с кинеским председником веома значајан, као и састанак председника Вучића са руским колегом Владимиром Путином.

Наводи да се разговара о питањима која су за Србију вема значајна као што су билатерални односи, учешче у пројеку "Појас и пут" и Косово и Метохија.

"Ја сам потпуно уверен да је данас Вучић добио подршку везано за КиМ имајући у виду да у понедељак предстоји посета Берлину", рекао је Миливојевић.

Оцењује да је најважнија подршка суверенитету и територијалном интегритету Србије и да се може рећи да су Кина и Русија надлежне за то питање јер се без СБ УН оно не може решити.

Миливојевић каже да се питање КиМ може решити само компромисним решењем у којем учествују српски национални и државни интереси и да је подршка Русије и Кине важан политички капитал пред одлазак у Берлин.

"Наша позиција расте и могућност да бранимо наше интересе је далеко већа нешто што је то биле пре ове подршке", рекао је Миливојевић.

Напомиње да је Србија под притиском да приступи платформи која јој не одговара и коју промовишу Приштина и западни центри моћи, а која подразумева опстанак приштинских мера и платформе за дијалог.

"Зато је важно да Кина и Русија гарантују суверенитет и територијални интегритет Србије", каже Миливојевић.

Када је реч о учешћу у пројекту "Појас и пут", Миливојевић наводи да је неспорно да је Кина водећа економска сила у воом тренутку кад је реч о простору који подразумева тај пројекат.

Наводи да је суштина у томе да нема економске стабилности без учешћа у том пројекту у да није случајно то што европске земље учествују у њему и имају интереса да буду сталне чланице.

"Кина Србију види као централну државу за реализацију тог пројекта", каже Миливојевић и подсећа да је Кина учинила кораке у кључним моментима за економску стабилност Србије наводећи као примере Железару Смедерево и РТБ Бор.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(петак, 26. апр 2019, 00:24) - Mila [нерегистровани]

Mila

Srbiji je znacajno da ima podrske dve velike sile kao sto su Rusija i Kina.

(четвртак, 25. апр 2019, 22:30) - Maja [нерегистровани]

Napredak

Hvala Rusiji i Kini sto postuju teritorijalni integritet Srbije.Znacajno je imati ovako iskrene prijatelje.Ovakva prijateljstva cemo jacati i unapredjivati.

(четвртак, 25. апр 2019, 22:24) - stratos [нерегистровани]

deki@gmail.com

Nije nam nevazna podrska velikih sila,samo jos tu podrsku da valorizujemo u Berlinu.

(четвртак, 25. апр 2019, 16:21) - mimi [нерегистровани]

podrska rusije i kine

oni su nam bar iskreni prijatelji saveznici i partneri da nije njih da nam koliko toliko stanu iza ledja bilo bi tesko

(четвртак, 25. апр 2019, 13:46) - anonymous [нерегистровани]

Kina ce graditi

Po celom svetu ,tko prihvat njihove uslove i kredit.Za luku Rijeka jos cemo videti.Devedeset posto da nakon Trsta i Djenove vise ne postoji komercijalni interes,a sto se tice pruge po komercijalnim uslovima gradit ce kao i svaka druga zemlja.
Prijateljstvo prem Srbiji se ogleda sto je usla u Zeljezaru i Bor,mada nije postojao poseban ekonomski interes.

(четвртак, 25. апр 2019, 13:28) - anonymous [нерегистровани]

Hvala Kini

Ali da ne bude zabune......Hrvatima grade Peljeski most.....Kupuju luku Rijeka i mozda za 10tak dana brodogradilista 3.Maj i Uljanik.........da ne mislimo da "vole"samo nas.....oni vole Kinu i gledaju svoj interes......

(четвртак, 25. апр 2019, 13:16) - Cane [нерегистровани]

Hvala Kini

Nasa drzava je zadobila veliko poverenje Kine, a verujem da ce nasi drzavnici uspeti da ga opravdaju.

(четвртак, 25. апр 2019, 13:00) - Gospodin In [нерегистровани]

Gospodin In

Nije mala stvar imati podršku dve velike sile Rusije i Kine.

(четвртак, 25. апр 2019, 12:54) - Gaga [нерегистровани]

Saradnja

Veliko hvala Vladi NR Kini i Rusiji na pružanju bespovratne pomoći Vladi Srbije za sprovođenje dogovorenih projekata.

(четвртак, 25. апр 2019, 11:50) - Jelena [нерегистровани]

podrška

Hvala i Kini i Rusiji a sutra i Nemačkoj na saradnji!