"Самоопредељење" против потврђивања кандидата Српске листе

Кандидати Српске листе за председнике четири северне општине на Косову и Метохији не могу бити потврђени за изборе 19. маја ове године, ако за њих не гласа осам од девет чланова Централне изборне комисије (ЦИК), преноси приштински лист "Зери".

У ЦИК-у од девет представника, два су из покрета "Самоопредељење", који су најавили да ће гласати против предлога и кандидата Српске листе, ако не постоје конкретни докази да ће, како кажу, "српски кандидати поштовати уставни поредак на Косову".

Косовски председник Хашим Тачи именовао је само девет чланова ЦИК-а, а за сертификацију канидата потребно је осам гласова.

Представник покрета "Самоопредељење" у ЦИК-у Аднан Рустеми каже да су бивши градоначелници на северу поднели оставку означавајући Косово као "Косово и Метохија", те да ЦИК треба пажљиво да се бави пријавом Српске листе.

"Са тим у вези, ЦИК би требало пажљиво и детаљније да се осврне на пријаву Српске листе и њених кандидата, не дозвољавајући да се овај процес злоупотреби за покретање сценарија против Републике, као што ради Српска листа помогнута Александром Вучићем", рекао је Рустеми.

Он је најавио да је затражио од ЦИК-а да захтева од Министарства локалне управе да достави оставке бивших градоначелника, као и да затражи додатна документа од Српске листе, која доказују њихово дистанцирање од ставова Александра Вучића.

Такође, према његовим речима, мора да се докаже да ће кандидати Српске листе "признати и поштовати уставни и државни поредак Републике Косово и испунити све одговорности".

"Не можемо да трошимо милионе евра пореских обвезника за сценарије који поново упозоравају кандидатуру и оставку. Ми као чланови ‘Самоопредељења' нисмо против Срба, него против инструментализације Српске листе од стране Београда и кроз њу, борбе против државе Косово", рекао је Рустеми.

Истакао је да ће чланови "Самоопредељења" у ЦИК-у бити против потврђивања Српске листе и да "Српска листа не може и не треба да буде потврђена од стране ЦИК-а".

Покрет "Самоопредељење" има два представника у ЦИК-у. Поред Рустемија, члан овог тела је и Назљије Баља.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. апр 2019, 21:07) - milan [нерегистровани]

mimi@gmail.com

Ovo je nečuveno, još će im zabraniti da učestvuju na izborima.

(понедељак, 22. апр 2019, 18:24) - anonymous Mira [нерегистровани]

Samopredeljenje.

Samoopredeljenje je za etnicki cisto Kosovo.

(понедељак, 22. апр 2019, 16:55) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

Sve smesniji uslovi, ovo postaje cirkus.

(понедељак, 22. апр 2019, 14:40) - Bogdan [нерегистровани]

"Самоопредељење" против потврђивања кандидата Српске листе

Ovakvo ponašanje Albanaca je nedopustivo,ne sme im se dozvoliti da rade šta im je volja.

(понедељак, 22. апр 2019, 13:18) - anonymous [нерегистровани]

izbori

Ovo je skandal neviđenih razmera, pa ljudi oni žele da zabrane Srbima da učestvuju na izborima! To li je ta njihova demokratija.?

(понедељак, 22. апр 2019, 11:04) - DANILO [нерегистровани]

Strasno

Albanski predstavnici nastavljaju svoju prljavu igru protiv Srba.

(понедељак, 22. апр 2019, 10:49) - Peki [нерегистровани]

Perobaba644@hotmail.com

Sve ce da ucine da sprece Srbe da izadju na izbore.Posle ce da kazu da Srbi bojkotuju.Sve je ovo vec vidjeno.