Хоџај: У Берлину неће бити споразума, тражимо извињење Београда

Заменик косовског премијера Енвер Хоџај изјавио је да ће на самиту у Берлину бити мултилатералних састанака и да се не очекује договор Београда и Приштине.

"Ово је мултилатерални састанак који организују Немци и Французи. На таквим мултилатералним састанцима не очекујте да ћете имати споразум, јер се то никада не дешава", рекао је Енвер Хоџај на конференцији за медије у Приштини.

Према његовим речима, "главни фокус ће бити дијалог између Косова и Србије, али епилог неће бити постизања споразума."

"Састанак је мултилатералан, можда буду постојале поруке, датуми, предлози, али не и споразум", објаснио је Хоџај који је јавности говорио и о правној иницијативи косовске владе за законско решење против порицања ратних злочина.

Навео је да је морални циљ иницијативе да се заштити достојанство жртава, породица и друштва уопште.

"Сврха правне иницијативе је, пре свега, морална, јер вреди штитити достојанство жртава, породица и друштва као таквог", рекао је Хоџај.

Пренео је да се овим питањем бави и платформа косовске владе и скупштине за дијалог са Београдом.

"Платформа је наша позиција, а питање помирења и тражења извињења требало би да буде наш стални захтев на столу", сматра Хоџај.

Под политичком нормализацијом и помирењем подразумева узајамно признавање, чланство Косова у УН, што су за Хоџаја "темељи који могу довести два друштва и два народа до помирења".

"Захтев за извињење мора да остане на столу и то су питања која произлазе из мандата друштва", тврди Хоџај.

"Не треба да заборавимо колико је Србија била жестока на Косову. Али у свету постоје ситуације које су веома компликоване. Политичка нормализација мора претходити друштвеној нормализацији", додао је Хоџај.

"Оно што се десило пре 20 година никада и нико не би требало да заборави на Косову. А ако се то догоди, мораће да буде процесуиран", закључио је Хоџај.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 19. апр 2019, 22:46) - anonymous [нерегистровани]

Nije mi jasno?!

Zasto traze od nas nezavisnost i stolicu u UN?!Kucaju na pogresna vrata!
Adresa za takve zahteve je Moskva i Peking!

(петак, 19. апр 2019, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

Hodzaj prica politicke viceve....

Kakvo li izvinjenje,kakva li platforma,kakva li "nezavisnost",od svega toga nema nista.SAD,Britanija i Njemacka se muce kako da zadrze ambasadore u srpskoj AP Kosovo i Metohija jer nemaju medjunarodnopravnih argumenata.Zato bacaju razne balone u vidu "dvojnog suvereniteta" na KosMetu ne bi li se Srbi upecali,medjutim,Srbi su toliko oguglali na sve njihove pokusaje prevara da sada duvaju i na hladno zeljezo.Srbija ima Rez.SB.UN.1244 koju su potpisale sve zapadne sile i samo im ostaje da je ispostuju i priznaju poraz .

(петак, 19. апр 2019, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

Ma evo već trčimo...

Da vam se izvinimo što ste proterali većinu srpskog stanivništva sa Kosova, i što ste i što još uvek maltretirate srpski narod tamo. Da pomenem Branku Đukić, žutu kuću i ko zna čega sve ne. Koliko je bilo samo još ovakvih slučajeva? Za takve stvari ćemo vam se verovatno izviniti...

(петак, 19. апр 2019, 19:00) - anonymous [нерегистровани]

ne bih rekao

Ne bih rekao da su tragikomicne. Rekao bih ono sto svi znaju da su te izjave pisane u Vosingtonu. A tamo pisu sve gde i sta treba u svetu pa i na KIM. A ti sto pisu imaju na tom istom KIM neku vojsku. Videli smo kako smo prosli kada toj vojsci nismo odobrili kapitaluaciju. Dakle ne da je tragikomicno vec je vrlo vrlo ozbiljno.

(петак, 19. апр 2019, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

1244 važi do daljnjeg

Nikada vas nećemo priznati i zbog toga vam se izvinjavamo.

(петак, 19. апр 2019, 17:14) - Milan [нерегистровани]

desavanja

Srbija nema za sta da se izvinjava!

(петак, 19. апр 2019, 17:01) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Izvinjavamo se gospodine Hodzaj mnogo se izvinjavamo sto ce te morati da se odreknete nezavisnosti!!Mnogo se izvinjavamo

(петак, 19. апр 2019, 16:36) - Milena [нерегистровани]

Kosovo

Njihove izjave su vise nego tragikomicne!