Становници Косова не верују УНМИК полицији

Становништво Косова готово да нема никакво поверење у тамошњу међународну полицију, али безбедносну ситуацију, која је протеклих година била један од главних проблема, процењује као релативно стабилну, наводи се у новом извештају Организације за европску безбедност и сарадњу, ОЕБС.

Упркос дубоким поделама, косовски Албанци и Срби делују уједињено око мишљења о делотворности УНМИК полиције, чији је рејтинг пао навероватно ниских три одсто, наводи се у "Процени поверења" ОЕБС-а, објављеној у понедељак у Приштини.

Истраживање јавног мнења обављено је крајем прошле године, и у њему је учествовало 1.900 становника Косова, свих етничких група, те различитих година, полова, степена образовања, те социјалног статуса.

Становништво Косова, обзиром да је анкета спроведена крајем прошле године, сматрало је да ће преговори између Београда и Приштине о статусу те покрајине, представљати најозбиљнији безбедносни изазов, али, у коначном збиру, свега петина испитаника сматра да је стетен опасности висок.

Појављивање оружаних група, попут фантомске Албанске националне армије, АКСх, која се периодично појављује у западним и северним деловима Косова, свега осам одсто становника Косово сматра за фактор дестабилизације, а нешто више испитаника за извор будућих проблема држи економске проблеме.

Према подацима разних међународних организација, стопа незапослености на Косову износи између 35 и невероватних 65 одсто.

Испитаници, како се наводи у истраживању, највише верују међународним снагама, Кфору, чијих је око 16.000 војника распоређено широм покрајине, али су сви остали инструменти међународне заједнице, попут УНМИК-а, међународне полиције и правосуђа добили оцене које се тешко могу описати као задовољавајуће.

Косовски Срби и Албанци су, истовремено, подељени око улоге које у тамошњем друштву имају Косовски заштитни корпус, односно јединица настала демилитаризацијом Ослободилачке војске Косова, и Косовске полицијске службе, при чему албанско становништво те две формације сматра озбиљним чиниоцем стабилности, док је српске генерално незадовољно њиховим учинком.

Истраживање ОЕБС-а обухватило је и две "ризичне групе", попут Срба који живе у енклавама у централном Косову и Албанаца из северног, српског дела Косовске Митровице, који су листом изразили озбиљно незадовољство безбедносном ситуацијом у свом окружењу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 02. јул 2008, 05:07) - anonymous [нерегистровани]

Auuu

ja se potpuno slazem sa izvestajem OEBS-a. Niko nema poverenja u kosovosku policiju. To mozete cuti od svakog na Kosovu (cesto sam tamo)...

(уторак, 01. јул 2008, 14:35) - anonymous [нерегистровани]

Auuu

Nemojte molim vas, pa ja sam stanovnik kosovo, inac ova misljenja su mozda onih koji moraju redovno da placaju prekrsajne kazne u saobracaju zbog strogog rezima koji je uveden nakon dolaska unmik-a, inace cisto sumnjam da kada bi se ovakva anketa uradila na podrucje srbije da bi rezultati bili nesto bolji...