Шиб: Београд и Приштина морају да седну и преговарају

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је да та земља снажно подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, и да очекује да формат дијалога остане непромењен, те позвао Приштину да укине таксе.

Томас Шиб је за часопис Дипломаси енд комерс рекао да резултат дијалога мора да буде споразум који ће бити свеобухватан, прихватљив за обе стране и применљив.

"Споразум мора бити заснован на принципима мултиетничности, осигурати права мањина и демократске стандарде и допринети регионалној стабилности", истакао је Шиб.

Амбасадор је поздравио напредак који је до сада постигнут у дијалогу, попут слободе кретања, међусобног признавања диплома, као и напредак у области телекомуникација и правосуђа, што је, наводи, побољшало животни стандард и Срба и Албанаца.

Додао је да Београд и Приштина, да би се постигла таква решења, морају да седну и да преговарају.

"Надамо се да ће се дијалог наставити. Зато охрабрујемо косовске власти да укину тарифе које крше и правила ЦЕФТА споразума. И охрабрујемо обе стране да се суздрже од дела која би могла додатно да угрозе дијалог", рекао је Шиб.

Шиб је навео и да се немачка влада снажно залаже за европске интеграције Србије и целог Западног Балкана, али је истакао да процес приступања зависи од реформи и да одређени услови морају бити испуњени.

"Ти услови су добро познати. Реформе у области владавине права су јасан приоритет. Говоримо о реформи правосуђа, борби против корупције, бољим условима за рад новинара и добрим законима који штите грађане. Што је више ових реформи спроведено, више ће поглавља бити отворено", истакао је Шиб и оценио да је примећен напредак.

Он је подсетио да је нормализација односа с Косовом још један услов за приступање Србије ЕУ.

Немачки амбасадор је говорио и о немачким инвестицијама у Србији и пренео резултате анкете по којој би 85 одсто компанија поново инвестирало у Србију.

Навео је да су квалификације и мотивација српских радника примећене, али да компаније виде простор за побољшање у одређеним областима, попут борбе против корупције, правне сигурности и јавних набавки.

"То показује колико је важан напредак у области владавине права и за наше економске односе", истакао је Шиб.

Немачки амбасадор је рекао да види јасну перспективу за даље немачке инвестиције и да ће радити на постизању тог циља.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 19. мар 2019, 21:59) - Zoran [нерегистровани]

Razgovori

Srbija treba po rezoluciji UN da vrati vojnike na granicu sa Albanijom. Sta je sa zajednicom srpskih opstina? Samo lud moze sa vama da pregovara i da ispunjava svaki zahtev a da suprotna strana ne postuje ono sto se dogovori. Razgovarao bih sa svima, sa marsovcima ako treba, ali razgovarati sa vama na ovaj nacin je nemoguce.

(уторак, 19. мар 2019, 16:30) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Jawohl, mein Kommandant.

Докле ћемо да слушамо наше непријатеље. Немачка нам није пријатељска земља. Они граде фабрике по Србији како би остварили већи профит. Једног дана када виде де могу да нађу јефтинију радну снагу у некој другој сиромашној земљи затвориће те исте фабрике .

(уторак, 19. мар 2019, 13:53) - milan lala [нерегистровани]

1244

Dobrih namera gosn-svaba kako procitah zaboravi ( verovatno slucajno, jelte molicu fino ?) da pomene da dogovor mora biti u skladu sa medjunarodnim pravom to jest vazecom Rezolucijom 1244 SB-OUN.Jerbo bez toga gospodo Jevropejci iz Berlina bez uvazavanja rezolucije 1244 nece ni biti postignut dogovor, a KiM ce i dalje ostati ilegalnom agresijom okupirana teritorija suverene drzave Srbije.

(уторак, 19. мар 2019, 13:24) - Drmr [нерегистровани]

Sib

Kako god da je, i sta god da izgovori u vezi Kosova,G.Sib podrzava nezavisnu drzavu Kosovo na tlu Srbije.

(уторак, 19. мар 2019, 13:14) - anonymous [нерегистровани]

Dogovor sa Albancima nije moguć

Ne verujem da je Nemačkoj ili Velikoj Britaniji u interesu da se postigne sporazum. Jedini ko ima interes za sporazum su SAD, kojima nedostaje istorijski sporazum pred izbore 2020. godine.

(уторак, 19. мар 2019, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

problem je sto nema resenja a niti ce ga biti...

(уторак, 19. мар 2019, 12:11) - Valentina [нерегистровани]

Pregovori

Trebalo bi da se sedne i nadje neko kompromisno resnje, ali to ne moze preko posrednika, najbolje bi bilo da se sedne i razgovara! Srbija se uvek zalagala za mir , razgovor za razliku od Pristine!!

(уторак, 19. мар 2019, 11:43) - anonymousžiks [нерегистровани]

Predlog je na mestu

Ne mora da sednu. Mogu i da stoje,trče ili igraju tenis. Samo neka nađu rešenje.