Мањи број министарстава

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о Предлогу закона о министарствима. Владајућа већина поднела је амандман којим предлаже да се број министарстава са 24 смањи на 23. Сутра у подне почиње расправа о амандманима на измене Закона о влади.

Владајућа већина предлаже да се надлежност Министарства за људска и мањинска права пренесу у надлежност Министарства правде,  чиме би у Влади била 23 а не 24 министарства, како је до сада било предвиђено.

Представници националних мањина се противе укидању Министарства за људска и мањинска права и кажу да уколико оно буде укинуто- неће гласати за предложени закон, јавља  наш извештач из скупштине Србије.

Поподневу начелну расправу обележило је инсистирање посланика Демократске странке Србије да им се достави амандман којим је предложено да се надлежности министарства за људска и мањинска права пренесу на министарство правде, што је учињено око 17.30.

У образложењу амандмана наводи се да је "у циљу смањења државне администрације потребно у делокруг министарства правде унети и питања људских и мањинских права".

Тиме "престаје потреба за оснивањем посебног министарства за људска и мањинска права, али се истовремено гарантује највиши степен надзора и заштите у тој области".

У преподневном делу седнице, на којој се расправља о Предлогу закона о министарствима, у начелу, представник предлагача Закона о министарствима Влатко Ратковић нагласио  је да Закон о министарствима представља функционализацију циљева државе, што је додатни разлог за његово усвајање.

Образлажући деклокруг рада сваког министарства појединачно, Ратковић је рекао да ће Министарство за дијаспору, уместо до сада Министарства иностраних послова, у свом делокругу имати информисање исељеника држављана Србије у иностранству о политици Србије, јер се то сматра делотворнијим.

Он је, као новину, навео и то да ће се Минстарство животе средине проширити просторним планирањем, док ће Минситарство финансија имати, поред послова везаних за буџет и јавне набавке, кредитних односа са иностранством и царинског система, коришћење донација европских фондова и других донација из иностранства.

Ратковић је додао да ће у делокругу рада тог минстарства бити и заштита имовине Србије у иностранству, експропријација, спречавање прања новца, игре на срећу.

Посланици Скупштине Србије завршили су у понедељак начелну расправу о изменама Закона о влади који су опозиционе странке (СРС, ДСС-НС и ЛДП) оцениле као неуставне и најавиле да за њих неће гласати.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић оценила је да ће од дужине расправе о законима о влади и министарствима и о амандманима на те законе зависити да ли ће ове недеље бити изабрана нова влада.

Већина преседника  одбора из редова СРС

За председника Одбора за односе са Србима ван Србије изабран је посланик Српске радикалне странке Бранимир Ђокић.

Председник Одбора за финансије је посланица СРС-а Јоргованка Табаковић, а потпредседница Бранка Љиљак из посланичке групе "За европску Србију".

Одбор за просвету изабрао је председника - Зорана Шамија из Демократске странке Србије.

Председник Одбора за одбрану биће Драган Тодоровић из СРС-а.

Седница Одбора за уставна питања на којој је такође требало да буде изабран председник није одржана јер није било кворума.

Административни одбор констатовао је оставку посланика Предрага Умичевића из ДС.

Умичевић је изабран за градоначелника Смедерева и оставку је као што је раније најавио поднео да не би био у сукобу интереса.

Раније су изабрани председници Административног одбора Томислав Николић, Одбора за правосуђе и управу, Бошко Ристић, ЗЕС и Законодованог одбора, Влатко Ратковић.

Повезане вести:

Завршена расправа о влади

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 02. јул 2008, 00:52) - Marinkovic [нерегистровани]

Moze i manje

Trebalo bi jos da smanje ta ministarstava da budu izmedju 18 i 20.Toliko ministarstva zasto ?
To samo kosta drzavu bolje da te pare ulazu na Kosovo na primer.Sport i kultura tu treba jedan
ministar a ne dva.Ministar za dijasporu je suvisan.

(уторак, 01. јул 2008, 18:05) - Marko [нерегистровани]

Nepotrebno ministarstvo

U vezi Ministarstva za dijasporu...

Zivim vec duzi niz godina u inostranstvu i kao i mnogi nasi gradjani vezan sam za Srbiju na mnoge nacine.
Smatram da su gradjani u dijaspori deo stanovnistva Srbije, te da treba da imaju mogucnosti i da uticu na politicka zbivanja u Srbiji. Po uzoru na neke druge drzave, nasa dijaspora bi trebala da ima svoje predstavnike i u Parlamentu...

(уторак, 01. јул 2008, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Moze i manje

Moze i 18 ministarstava. Ali kada vladu bude sastavljala jedna stranka. To ce biti posle sledecih izbora

(уторак, 01. јул 2008, 15:31) - Branka [нерегистровани]

Nepotrebno ministarstvo

Ministarstvo za dijasporu, po mom misljenju, je nepotrebno. Ko je napustio zemlju (iz bilo kojih razloga) nema moralno pravo da utice na kreiranje politike a time i zivota u zemlji. I ja sam jedna iz dijaspore.

(уторак, 01. јул 2008, 13:55) - de [нерегистровани]

Sada je OK

E kada su smanjili na 23, to je sada skroz prihvatljiva velicina Vlade